Recep Erdogan a anunţat prelungirea acordului internaţional privind exportul de cereale ucrainene

218
Recep Erdogan a anunţat prelungirea acordului internaţional privind exportul de cereale ucrainene - 1-1679297407.jpg

Articole de la același autor

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat prelungirea acordului internaţional privind exportul de cereale ucrainene, informează agenţia Reuters, consultată de Agerpres. Liderul turc a făcut anunţul în cadrul unui discurs televizat, fără a preciza durata prelungirii, care potrivit unui responsabil ucrainean va fi de încă 120 de zile.

„În urma discuţiilor cu cele două părţi, am asigurat prelungirea acordului care a luat sfârşit pe 19 martie”, a spus Erdogan în discursul susţinut la Canakkale.

Ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a precizat că acordul a fost extins pentru 120 de zile.

Acordul asupra „Iniţiativei privind cerealele de la Marea Neagră”, semnat în iulie 2022 pentru 120 de zile între Naţiunile Unite, Ucraina, Rusia şi Turcia, a vizat limitarea unei grave crize alimentare globale cauzate de invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022. El a fost reînnoit în noiembrie pentru 120 de zile şi a permis până în prezent exportul a circa 24 de milioane de tone de cereale din porturi ucrainene, potrivit ONU.

Atât Ucraina, cât şi Rusia sunt mari exportatoare de cereale şi îngrăşăminte. Occidentul a aplicat Rusiei sancţiuni dure după invazie, măsuri care nu afectează produsele agricole şi îngrăşămintele dar - potrivit Moscovei - creează „bariere” pentru exporturile respective prin restricţiile privind plăţile, logistica şi asigurările.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4666 secunde