Redresarea încrederii în economia zonei euro s-a intensificat în luna iunie

126
Redresarea încrederii în economia zonei euro s-a intensificat în luna iunie - 1-1593452385.jpg

Articole recomandate

Redresarea încrederii în economia zonei euro s-a intensificat în iunie, după un avans modest în mai, datorită optimismului în creștere în industrie, în retail, în rândul consumatorilor și în servicii, sector responsabil pentru două treimi din PIB-ul eurozonei, transmite Agerpres.


Potrivit datelor publicate luni de Comisia Europeană, indicele sentimentului economic (ESI) a urcat în iunie la 75,7 puncte, de la 67,5 puncte luna precedentă.


Cifra comunicată de Executivul comunitar este ușor mai redusă decât estimările analiștilor intervievați de Reuters, care se așteptau la un avans de până la 80 puncte.


Indicele s-a prăbușit în aprilie la cel mai scăzut nivel de la publicarea acestor date, în 1985, din cauza măsurilor de izolare adoptate pentru a stopa extinderea pandemiei de coronavirus (COVID-19).


Așteptările privind producția și cererea în viitor, precum și planurile de a face achiziții, au reprezentat în iunie componentele cheie ale îmbunătățirii încrederii în economia zonei euro. Toate sectoarele se așteaptă la creșterea forței de muncă, după pierderile din martie și aprilie.


Cea mai mare creștere a încrederii în economie s-a înregistrat în principalele state membre ale zonei euro: Franța, Germania, Italia, Spania și Olanda.


Și studiul realizat de compania de analize financiare Markit arată că economia zonei euro a crescut peste așteptări luna aceasta, un semn bun pentru Banca Centrală Europeană, care încearcă să redreseze creșterea și inflația scăzută.


Conform datelor Eurostat, rata anuală a inflației în zona euro a coborât până la 0,1% în mai, de la 0,3% în aprilie. Conform acestor cifre, inflația din zona euro este mult sub obiectivul țintă al Băncii Centrale Europene (BCE) pe termen mediu, respectiv o creștere a prețurilor mai mică, dar apropiată de 2%.


Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care evaluează situația economiei, s-a redresat la 47,5 puncte în iunie, de la 31,9 puncte în mai, și nivelul scăzut record de 13,6 puncte în aprilie, potrivit estimării preliminare publicate marți de Markit, cu sediul la Londra. Analiștii se așteptau ca indicele să se situeze la nivelul de 42,4 puncte. Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.


"Indicatorul PMI indică în iunie o nouă atenuare semnificativă a declinului activității economice în zona euro. Producția și cererea încă sunt în scădere, dar nu mai sunt în colaps", a subliniat Chris Williamson, economist șef la Markit.


Acesta a adăugat: "Deși economia zonei euro a înregistrat probabil un declin record în trimestrul doi, datele PMI sporesc așteptările redresării economiei, în urma relaxării restricțiilor".


Continuarea contracției economice în zona euro are loc în pofida faptului că Banca Centrală Europeană a promis că va cumpăra active în valoare de peste 1.000 de miliarde de euro în acest an, iar guvernele din regiune au anunțat planuri de cheltuieli în valoare de sute de miliarde de euro pentru a susține companiile și gospodăriile. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8622 secunde