Referendum inedit în Elveția: Vite cu sau fără coarne?

202
Referendum inedit în Elveția:  Vite cu sau fără coarne? - referendum-1542809300.jpg

Articole recomandate

Elvețienii vor vota în această duminică o problemă de importanță națională care a divizat țara: dacă fermierii care lasă coarnele vitelor și caprelor să crească vor primi subvenții, relatează Reuters.

Referendumul despre menținerea demnității vitelor a fost inițiat de fermierul Armin Capaul, în vârstă de 66 de ani, care se descrie drept un rebel. El spune că și-a "ascultat" vitele, care i-au inspirat campania pe care a dus-o timp de nouă ani pentru finanțarea spațiului suplimentar de care animalele cu coarne au nevoie, măsură care va diminua tăierea coarnelor animalelor, speră el.

"Trebuie să respectăm vitele așa cum sunt. Lăsați-le coarnele. Când sunt privite, vitele își țin capul sus, sunt mândre. Când le sunt tăiate cornele, sunt triste", a declarat, pentru Reuters, Capaul.

Trei sferturi dintre vitele din Elveția, un simbol național și o atracție turistică, au cornele tăiate sau eliminate prin inginerie genetică.

Capaul propune o subvenție de 190 de franci elvețieni pe an pentru animalele cu coarne.

Fermierul a eșuat cu lobby-ul politic, dar a strâns 100.000 de semnături pentru un referendum național.

Campania lui este în măsură să obțină sprijinul celor care se opun eliminării coarnelor vițeilor prin arderea cu fierul roșu, despre care spun că este o metodă dureroasă și nenaturală, în timp ce suporterii trimit la castrarea pisicilor sau a câinilor și susțin că este o problemă de securitate.

Campania nu este nici pe placul guvernului elvețian, care apreciază că măsura va schimba destinația a circa 30 de milioane de franci din bugetul agricol anual de 3 miliarde de franci.

Unii fermieri se opun, spunând că actualul sistem are avantaje și că în cazul animalelor cu coarne cresc riscurile de a răni alte animale sau oameni, scrie realitatea.net.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1283 secunde