Reformă judiciară în Polonia. Elita judecătorilor coboară în stradă

149
Reformă judiciară în Polonia.  Elita judecătorilor coboară în stradă - reforma-1530712005.jpg

Articole recomandate

Zeci de judecători ai Curții Supreme îmbrăcați în toga oficială au însoțit-o, ieri dimineață, pe președinta lor la biroul ei, în cadrul unui protest fără precedent împotriva reformei instituției lor, reformă neagreată la Bruxelles, informează AFP.

Magistrata Malgorzata Gersdorf și-a exprimat deschis opoziția față de puterea politică, refuzând să se pensioneze - așa cum cere reforma impusă de conservatorii partidului majoritar Lege și Justiție (PIS).

Conflictul între majoritatea judecătorilor Curții Supreme, dintre care 27 riscă de asemenea să fie pensionați din oficiu, și puterea politică se înscrie într-un diferend mai vast între Varșovia și Comisia Europeană în legătură cu reformele judiciare lansate în numele unei eficiențe mai mari a justiției.

Aceste reforme sunt percepute de adversarii lor ca încălcând principiul separării puterilor, în beneficiul puterii politice.

Exprimând de asemenea o poziție critică față de acestea, Comisia Europeană a lansat, luni, o procedură de infringement de urgență împotriva Varșoviei. Aceasta ar putea duce, după mai multe etape, la sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene și la sancțiuni financiare. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5514 secunde