Regatul Unit: Brexit sau un nou referendum? Răspunsul va fi dat joi

160
Regatul Unit: Brexit sau un nou referendum? Răspunsul va fi dat joi - regatul-1575936111.jpg

Articole recomandate

Brexit sau un nou referendum? Odată cu votul din 12 decembrie, în cadrul alegerilor anticipate britanicii vor decide din nou viitorul relației lor cu Uniunea Europeană. Agenția France Presse, consultată de Agerpres, prezintă diferitele scenarii posibile. 


Sondajele de opinie indică faptul că britanicii sunt divizați în privința acestui subiect, cu un mic avans al celor care susțin rămânerea în Uniunea Europeană. 


Boris Johnson câștigă 
Premierul eurofob Boris Johnson a convocat acest scrutin după ce a pierdut majoritatea în parlament, în urma dezacordurilor cu mica formațiune nord-irlandeză Partidul Democratic Unionist (DUP) și a celor din interiorul Partidului său Conservator în legătură cu forma pe care trebuie să o ia Brexitul, susținut în iunie 2016 de către 52% dintre britanici. 
Sondajele de opinie îi acordă un număr suficient de voturi pentru a trece prin parlament acordul de divorț negociat cu Bruxellesul și care prevede punerea în practică a Brexitului la 31 ianuarie 2020. 
Dar saga nu se va opri aici: nimic nu se va schimba pe termen scurt ținând cont de perioada de tranziție prevăzută de acordul de divorț pentru a atenua șocul ieșirii din UE. Londra va avea timp la dispoziție până la 31 decembrie 2020 pentru a negocia viitoarea sa relație cu clubul european. Calendarul pare însă imposibil de respectat, întrucât acest tip de negociere durează de obicei mai mulți ani; experții mizează deja pe o prelungire a perioadei de tranziție. 


Guvern minoritar 
Principala formațiune de opoziție britanică, Partidul Laburist, este cotată cu șansa a doua în sondajele de opinie. Laburiștii ar putea totuși să se poziționeze astfel încât să împiedice o majoritate conservatoare. 
Liderul laburist Jeremy Corbyn ar intra în competiție cu Boris Johnson pentru a forma un nou guvern, care ar avea nevoie obligatoriu de sprijinul partidelor mai mici. Predecesoarea lui Johnson, Theresa May, a fost nevoită să facă o alianță cu DUP în 2017 pentru a-și asigura o majoritate. De această dată, DUP a fost de la început contra acordului de Brexit încheiat de Boris Johnson, prin care Irlandei de Nord i se conferă un statut diferit de al restului țării. 
Partidul Național Scoțian (SNP) s-a declarat dispus să susțină un guvern Corbyn cu condiția ca acesta să autorizeze un nou referendum privind independența Scoției, după cel pierdut din 2014. 


Al doilea referendum 
Partidul Laburist a promis că va renegocia acordul de divorț încheiat de Boris Johnson cu UE și va supune rezultatul unui referendum în termen de șase luni după venirea la putere. Jeremy Corbyn a dat asigurări că va rămâne neutru, dar alți membri ai conducerii Partidului Laburist au anunțat că vor face campanie pentru rămânerea în interiorul UE. 
SNP, Partidul Liberal-Democrat și naționaliștii galezi Plaid Cymru sunt anti-Brexit. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1078 secunde