Regatul Unit părăsește UE! În urmă, rămân multe semne de întrebare…

258
Regatul Unit părăsește UE! În urmă, rămân multe semne de întrebare… - regatul-1580245746.jpg

Articole recomandate

Zeci de mii de eurosceptici vor celebra, la Londra și în alte orașe britanice, "Ziua Brexit" înaintea ieșirii oficiale a Regatului Unit din Uniunea Europeană ce va avea loc vineri, 31 ianuarie, transmite agenția DPA, consultată de Agerpres. 


Susținătorii Brexitului vor putea asista la discursul premierului britanic Boris Johnson, iar la un alt eveniment, la intervenția probabil celui mai vehement politician britanic anti-UE, Nigel Farage. 


Teoretic, negocierile cu privire la viitoarea relație între Londra și UE - un proces care ar putea fi la fel de dureros ca cei trei ani și jumătate necesari pentru a definitiva retragerea din blocul comunitar - vor trebui să înceapă în perioada următoare. În practică, puține lucruri se vor schimba în timpul perioadei de tranziție de cel puțin 11 luni, în care legislația UE continuă să se aplice în Regatul Unit. 


"Actul retragerii din UE va fi o schimbare fundamentală; una care este ireversibilă. Dar trebuie să ne amintim că Brexitul în mare parte nu este finalizat", a afirmat Simon Usherwood, analist politic la Universitatea Surrey. Regatul Unit va intra acum "într-o fază mult mai lungă a Brexitului", a subliniat el. 


În ceea ce-l privește, Boris Johnson a promis să încheie acorduri de comerț liber cu SUA, Japonia și alte economii importante din afara Uniunii Europene. 


"Pe 1 februarie, vom fi în afara UE, liberi să ne trasăm propriul drum ca o națiune suverană, reluându-ne controlul asupra banilor noștri, legilor noastre, frontierelor noastre și comerțului nostru", spunea șeful executivului britanic în mesajul său de Anul Nou. 


Când vine vorba de structurarea unui viitor comun cu Bruxellesul, s-ar putea ca lucrurile să nu fie atât de simple. La fel ca un acord comercial, este nevoie de acorduri în domenii complicate și esențiale pe plan intern, precum pescuitul, schimbul de informații și serviciile financiare. 


Una dintre chestiunile cele mai neclare este cât de departe alege Londra să se țină față de regulamentele UE începând din 2021, respectiv după încheierea perioadei de tranziție. Celelalte 27 de țări rămase în UE se tem că Londra ar putea subevalua standardele sociale și de mediu pentru a-și crea un avantaj față de concurenții săi de pe continent. 


În ultimele săptămâni, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat în mod repetat Londra că, cu cât se îndepărtează mai mult de normele UE, cu atât mai puțin deschis va fi accesul său la cea mai mare piață unică din lume. 
Pentru companiile de pe ambele maluri ale Canalului Mânecii, este neclar ce urmează. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8224 secunde