Regatul Unit părăsește Uniunea Europeană și se îndreaptă spre un viitor incert

236
Regatul Unit părăsește Uniunea Europeană și se îndreaptă spre un viitor incert - regatul-1580675065.jpg

Articole recomandate

Divorțul s-a pronunțat. După 47 de ani de viață comună tumultuoasă, Regatul Unit a devenit, vineri, prima țară care părăsește Uniunea Europeană pentru a scrie un nou capitol, bogat în incertitudini, al istoriei sale, relatează agenția France Presse, consultată de Agerpres. 


De data asta s-a terminat, scrie AFP. Au fost necesari trei ani de dispute pentru ca acest mare salt în necunoscut, aprobat cu 52% de britanici în 2016, să se concretizeze. 


Regatul Unit trebuie să se înhame acum la sarcina dificilă de a construi relații cu blocul redus la 27 și amputat de 66 de milioane de locuitori, dar și cu mari puteri precum SUA. 


Printre primii responsabili străini care au reacționat, șeful diplomației americane Mike Pompeo a promis, într-o postare, pe Twitter "întărirea relațiilor deja puternice" cu aliatul său istoric. 


În fața Parlamentului din Londra, după o numărătoare inversă declanșată cu 30 de secunde înainte de ora fatidică, o mulțime de mii de persoane a exultat, a aplaudat și a intonat imnul național. 


"Formidabil", "incredibil", și-a exprimat entuziasmul Karen Ollerton, o pensionară venită din nordul țării. "Suntem înconjurați de optimism", a adăugat ea, exprimându-și speranța că "vom putea trăi toți în pace" și că Regatul Unit va încheia "acorduri comerciale bune". 


"Am făcut-o", a exclamat, la rândul său, eurofobul Nigel Farage, aclamat de mulțime. 
În nordul eurosceptic al Angliei, în orașul Morley, care a votat în proporție de 60% pentru Brexit, ieșirea a fost sărbătorită cu mare pompă, cu drapele britanice și focuri de artificii. "Așteptam asta din 2016", a jubilat Joshua Spencer, un student de 25 de ani. 


Cu puțin timp înainte de ieșirea oficială, prim-ministrul Boris Johnson a prezis că Brexitul va fi un "succes răsunător, indiferent care vor fi obstacolele". 


"Lucrul cel mai important care trebuie spus în această seară este că nu este un sfârșit, ci un început. Momentul unui nou răsărit și în care cortina se ridică pentru un nou act al marii noastre istorii naționale", a spus el, promițând "începutul unei noi ere de cooperare amicală" cu Uniunea Europeană. 


Comerț, securitate, pescuit... Cu Bruxelles-ul, termenii cooperării trebuie definiți până la sfârșitul anului. În săptămânile care urmează, negocierile, care se anunță foarte dificile, vor începe, iar rezultatul lor rămâne foarte incert. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 4.4191 secunde