Regimul de la Beijing controlează mediul de afaceri chinez

326
Regimul de la Beijing controlează mediul de afaceri chinez - fond-1628540355.jpg

Articole de la același autor

Regimul de la Beijing a demarat o amplă represiune asupra întreprinderilor private importante ce cumulează, în total, o valoare de piață de peste 1,2 trilioane de dolari. Scopul final al efortului liderilor chinezi de a controla companiile private nu este acela de a crea haos, ci oficialii chinezi vor să le transmită companiilor mesajul conform căruia este în regulă să exploatezi piețele de capital, dar numai atâta timp cât procesul se derulează cu acordul, în condițiile și sub supravegherea Partidului Comunist Chinez, arată o analiză CNN.

Deși vânzările au crescut în ultimele luni, autoritățile chineze au început să suprime companiile prin amenzi și interzicerea aplicațiilor în magazinele online. De asemenea, regimul de la Beijing a început să le ceară anumitor companii să își revizuiască complet afacerile și schema de lucru. Numai în ultima săptămână s-au pierdut câteva sute de miliarde de dolari în valoare de piață, după ce autoritățile de reglementare chineze au anunțat că vor opera schimbări în sectorul educației și cel al livrărilor de alimente. „Represiunea Beijingului în raport cu afacerile private din China ține de control”, a declarat Alex Capri, cercetător în cadrul Fundației Hinrich, o organizație filantropică independentă din Asia. Acesta a declarat pentru CNN că „principala prioritate este prevenirea comportamentului independent între companiile private, care ar putea genera activități care să nu se supună controlului statului și să fie potențial nonconformiste, ceea ce ar submina modelul de lucru al Beijingului, care este centrat pe control total al statului”.

Reformele Beijingului au zguduit China corporativă

Guvernul chinez s-a concentrat mai întâi pe sectorul tehnologiei, acolo unde a atras într-un timp foarte scurt un IPO (o ofertă inițială de acțiuni a unei societăți ce urmează să fie cotată la bursă) în luna noiembrie a anului trecut pentru Anti Group, o companie afiliată a grupului chinez Alibaba. Compania, cunoscută mai ales pentru aplicația sa de plată Alipay, a primit ulterior ordinul de a-și restructura operațiunile și de a deveni un holding financiar. Nici o parte a industriei de tehnologice nu a fost scutită de control. Compania Alibaba a fost lovită de o amendă record de aproximativ 2,8 miliarde de dolari, după ce autoritățile de reglementare au acuzat compania de comerț electronic că a impus monopol pe piață. La rândul lor, alte companii, inclusiv gigantul social media și al jocurilor pe calculator, Tencent, dar și platforma de comerț electronic Pinduoduo, au intrat în vizorul autorităților care investighează presupusele comportamente anticoncurențiale. Totodată, companiei Didi Chuxing Technology, gigantul chinez de închiriat vehicule cu sediul în Beijing, cu peste 550 de milioane de utilizatori și zeci de milioane de șoferi, i-a fost interzis accesul în magazinele de aplicații chineze la începutul lunii trecute după ce compania a reușit să pătrundă și pe piața din SUA. Noile măsuri ale Beijingului prezintă un risc ridicat, deoarece, analiștii subliniază îngrijorarea privind faptul că represiunea regimului comunist ar putea ucide spiritul antreprenorial al Chinei, un element definitoriu al liberalizării economice și a dezvoltării rapide a țării.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8105 secunde