Regina a murit! Trăiască Regele! Elisabeta a II-a a Marii Britanii a încetat din viaţă

99
Regina a murit! Trăiască Regele! Elisabeta a II-a a Marii Britanii a încetat din viaţă - fondreginamoarta-1662727445.jpg

Articole de la același autor

Regatul Unit al Marii Britanii plânge cu lacrimi de foc după o veste cutremurătoare. Regina Elisabeta a II-a a încetat din viaţă joi, la vârsta de 96 de ani, după ce a domnit nici mai mult, nici mai puţin de 70 de ani. Se poate spune că, odată cu moartea sa, istoria a mai schimbat o filă a cărţii sale atât de groase, care consemnează un final de eră.

Regina Elisabeta a II-a (Elizabeth Alexandra Mary de Windsor) s-a născut la 21 aprilie 1926, la Londra, ca fiică a prinţului Albert, duce de York, viitorul rege George al VI-lea, şi a Elisabetei Bowes-Lion, ducesă de York. Regina Elisabeta a II-a a fost şeful Casei de Windsor, Casa Regală a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Regele George al V-lea a schimbat, printr-o proclamaţie regală, la 17 iulie 1917, numele german al dinastiei Saxa-Coburg şi Gotha cu cel de Windsor, în contextul creat de Primul Război Mondial.

Atât prinţesa Elisabeta, cât şi sora sa mai mică, prinţesa Margareta (1930-2002), au studiat acasă, sub supravegherea Reginei Mamă (1900-2002) şi a guvernantei. Cursurile şcolare cuprindeau franceza, matematica, istoria, dar şi lecţii de dans, muzică şi artă, echitaţie.

Moartea suveranului George al V-lea, bunicul său, la 20 ianuarie 1936, a schimbat în întregime soarta prinţesei. În decembrie 1936, după abdicarea fratelui său, Eduard al VIII-lea, ducele Albert de York a fost proclamat rege, sub numele de George al VI-lea. După ce tatăl său a urcat pe tron, prinţesa Elisabeta a devenit moştenitoare a tronului, având titlul de Alteţa Sa Regală Prinţesa Elisabeta.


În 1977, a avut loc Jubileul de Argint, respectiv 25 de ani de la ascensiunea sa pe tron, în 2002 a fost aniversat Jubileul de Aur şi în 2012, Jubileul de Diamant, marcând 60 de ani de domnie. A devenit, trei ani mai târziu, la 9 septembrie 2015, monarhul britanic cu cea mai îndelungată domnie, depăşind-o pe cea a Reginei Victoria (1837-1901). La 6 februarie 2017, Regina Elisabeta a II-a a devenit primul monarh britanic care a sărbătorit jubileul de safir, un eveniment ce a marcat împlinirea a 65 de ani de când a urcat pe tronul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.


Monarh activ şi susţinător al îndatoririlor regale, de la cele oficiale statale la cele filantropice, Regina Elisabeta a II-a a adus în centrul atenţiei, prin acţiunile sale, afirmarea identităţii naţionale şi unitatea, continuitatea, dar şi stabilitatea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Regina a fost comandantul suprem al forţelor armate şi guvernatorul suprem al Bisericii Angliei, a desemnat premierul, a desemnat miniştri, arhiepiscopi şi episcopi. Regina a fost sursa onorurilor, conferind medalii şi ordine. A avut sub patronajul său peste 600 organizaţii caritabile sau cu scop educativ şi social, 400 dintre acestea fiind înfiinţate în 1952.


Membrii familiei regale britanice s-au grăbit să fie alături de Regina Elisabeta a II-a, cel mai longeviv suveran al Marii Britanii şi cel mai bătrân monarh din lume, după ce, la 8 septembrie, medicii s-au declarat îngrijoraţi de starea de sănătate a suveranei.

În Regatul Unit au început vineri o perioadă de doliu naţional, anunţată de guvern, care va dura până la sfârşitul zilei în care vor avea loc funeraliile de stat ale Reginei Elisabeta a II-a, precum şi un doliu regal, anunţat de Palatul Buckingham, care va ţine încă şapte zile după ceremoniile funerare. Vineri, Regele Charles al III-lea a avut o audienţă cu prim-ministrul Liz Truss înainte de a se adresa naţiunii, iar Parlamentul s-a reunit în sesiune specială. Întreaga ţară a păstrat un minut de reculegere în jurul prânzului. De asemenea, clopotele au sunat la unison la Westminster Abbey, Catedrala St. Paul şi Castelul Windsor din Londra, în timp ce 96 de salve de tun - vârsta suveranei – au fost trase în Hyde Park şi în alte locuri din capitală.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5353 secunde