Republica Moldova va fi joi buricul Europei. 47 de șefi de stat și de guvern așteptați la Chișinău

342
Republica Moldova va fi joi buricul Europei. 47 de șefi de stat și de guvern așteptați la Chișinău - castel-1685466520.jpg

Articole de la același autor

Summitul Comunității Politice Europene(CPE) se va organiza, anul acesta, la 1 iunie, în Republica Moldova, la care și-au anunțat participarea, 47 de lideri europeni.


Reuniunea va avea loc la Castelul Mimi din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, situat la aproximativ 35 de kilometri distanță de Chișinău, notează zdg.md. Comunitatea Politică Europeană este un for guvernamental paneuropean înființat anul trecut, în urma invaziei Rusiei în Ucraina. Această instituție europeană este o platformă care unește șefii de stat și de guvern cu scopul de a discuta și a identifica soluții pentru cele mai urgente probleme ale Europei, precum securitatea, stabilitatea și reziliența energetică.


Organizarea acestui al doilea summit al Comunităţii Politice Europene (CPE) reprezintă o provocare logistică considerabilă pentru Republica Moldova, o fostă republică sovietică cu mai puţin de trei milioane de locuitori, foarte fragilă din punct de vedere economic.


“Pur şi simplu nu a mai existat niciodată vreun eveniment de această amploare în istoria Republicii Moldova”, rezumă Félix Hett, un expert de la Fundaţia germană Friedrich-Ebert-Stiftung.


Pentru ca cei 48 de şefi de stat şi de guverne aşteptaţi la Chişinău să ajungă la „fotografia de familie”, s-a creat o coregrafie aeriană complexă, în vederea aterizării puzderiei de lideri pe micul aeroport al capitalei moldovene.


Aproximativ 2.000 de participanţi sunt aşteptaţi la eveniment, inclusiv 700 de jurnalişti, la Castelul Mimi, un domeniu viticol, în satul Bulboaca, la aproximativ 35 de kilometri de Chişinău şi la tot atâţia de Tiraspol. Acest summit, mult mai larg decât al Uniunii Europene, la care au fost invitate 20 de ţări în plus faţă de statele membre UE - un forum imaginat de către preşedintele francez Emmanuel Macron, reuneşte ţări cu profiluri şi parcursuri foarte diferite, între altele Armenia, Islanda, Norvegia, Elevţia, Turcia, regatul Unit, Serbia, Azerbaidjan.


În plus faţă de primul summit, care a avut loc la Praga, la care au luat parte 44 de ţări, în octombrie 2022, acum participă Andorra, Monaco şi Saint-Marin.


Pentru Republica Moldova, acesta este un moment important, şi ocazia să-şi reitereze, cu forţă, voinţa şi nerăbdarea de a intra în UE.


Odată cu apropierea summitului, Republica Moldova a difuzat pe Twitter o serie de mesaje video scurte ale principalilor lideri europeni. Cancelarul german Olaf Scholz subliniază, într-unul dintre aceste mesaje, importanţa acestei reuniuni a „familiei europene unite”.


Toate mesajele au hashtagul #MoldovaIsNotAlone (Moldova nu este singură).


În mod oficial, această reuniune în 47 nu este forumul de dezbatere al calendarului aderării la UE, însă această problemă urmează să fie omniprezentă în culise. În iunie 2022, UE a acordat Ucrainei şi Republicii Moldova, dar nu şi Georgiei, statutul de stat candidat la aderarea la Uniune.


Atât Ucraina, cât şi republica Moldova vor acum să treacă la etapa următoare.






Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.2066 secunde