Republica Moldova va plăti un avans către Gazprom pentru livrările de gaz pe septembrie

100
Republica Moldova va plăti un avans către Gazprom pentru livrările de gaz pe septembrie - republica-1664285251.jpg
Republica Moldova este pregătită să facă o plată către Gazprom pentru livrările de gaz pe această lună, pentru a reduce temerile potrivit cărora concernul rus ar putea reduce sau tăia livrările de la 1 octombrie, a anunţat vicepremierul moldovean Andrei Spînu, transmite agenţia Reuters, consultată de Agerpres.

„În următoarele câteva zile, Moldovagaz va plăti grupului Gazprom un avans în valoare de 33,89 milioane de dolari pentru luna septembrie”, a declarat Spînu, pentru postul Pro TV Chişinău.

Compania de stat din sectorul gazului moldovenească a plătit către Gazprom pentru livrările pentru luna august, dar o sursă din companie declarase pentru Reuters că Moldovagaz face eforturi pentru a efectua o plată în avans de 50% pentru septembrie, în sumă de 33,89 milioane de dolari.

Una dintre cele mai sărace ţări din Europa, Republica Moldova se bazează pe gazul rusesc. Lovită de creşterea preţului gazelor după începerea invaziei ruse în Ucraina, Republica Moldova se confruntă şi cu problema staţionării de trupe ruse în regiunea separatistă Transnistria.

Anterior, preşedintele Maia Sandu afirmase că ţara sa analizează posibilitatea unor surse de energie alternative.

„Nu avem încredere că Gazprom va continua furnizarea de gaz către Republica Moldova după 1 octombrie. De la această dată, preţul pentru Moldova conform contractului actual ar trebui să fie semnificativ mai mic. În cazul reducerii sau opririi livrărilor, examinăm posibilitatea aprovizionării cu resurse energetice din surse alternative”, a susţinut lidera pro-occidentală. Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2544 secunde