Rețea de falsificatori de carduri cu extinderi peste graniță, anihilată de polițiștii din România și Germania

1697

Articole de la același autor

Polițiștii din Constanța, Cluj, Sălaj, Oradea, Bacău și Satu Mare, în colaborare cu autoritățile judiciare din Germania, au anihilat un grup infracțional care clona carduri din străinătate, prejudiciul produs de membrii grupării fiind estimat la peste două milioane de euro.

Ancheta a început cu arestarea, în data de 19 martie, de către Tribunalul Sălaj, a cinci membri ai unui grup infracțional implicat în săvârșirea de infracțiuni informatice și cu carduri bancare.
După extinderea cercetărilor, polițiști de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate Cluj, de la unitatea de reședință și Serviciului de Combatere a Crimei Organizate Sălaj, au stabilit că gruparea depistată inițial avea legături infracționale multiple cu o altă rețea cu ramificații în județele Constanța, Bihor, Satu-Mare, Galați și Bacău.
În urma cercetărilor efectuate, s-a stabilit că grupul infracțional acționa încă din anul 2006, exclusiv în domeniul fraudei cu carduri, activitatea extinzându-se și în Germania și Franța.
Polițiștii din Constanța susțin că în cadrul grupului depistat, membrii erau specializați pe tipuri de activități, care concurau la realizarea scopului infracțional propus. Astfel, unele persoane cu abilități și cunoștințe tehnice confecționau sau adaptau aparatura specifică, ce urma să fie folosită pentru activități de tip skimming (constă în copierea datelor obținute de banda magnetică a unui card bancar la introducerea acestuia în bancomat) pe teritoriul Germaniei.
Totodată, existau persoane care identificau locațiile și plasau aparatura de tip skimming, dar și cărăuși, șoferi sau indivizi, care realizau clone ale cardurilor copiate și extrăgeau fraudulos numerar pe teritoriul României sau Franței.

Inculpații nu au studii de specialitate
După ce oamenii legii au stabilit că rețeaua era extinsă și în afara țării, ei au cerut ajutorul autorităților din Germania, iar ancheta s-a derulat ulterior cu ajutorul acestora.
Cercetările au stabilit că aparatura pentru activitățile de skimming era obținută din Constanța, București, Bacău și Galați.
Astfel, două persoane din grup transportau aparatura în Germania, identificau bancomate și montau dispozitivele pentru copiat banda magnetică a cardului și pentru vizualizarea și memorarea codului PIN. Datele obținute erau decriptate și unii membri ai grupului se deplasau la Paris. Aici, ei realizau clone ale cardurilor autentice, care erau împărțite pentru realizarea de extrageri frauduloase de numerar la bancomate de pe teritoriul Franței sau din România.
Pe 6 septembrie, polițiștii din  Germania și România au declanșat o acțiune de amploare pentru prinderea celor mai importanți membri ai grupării.
Potrivit anchetatorilor, în Germania au fost efectuate două percheziții în orașele Hamburg și Berlin, fiind arestați patru membri ai grupului. Asupra lor s-au depistat trei dispozitive tip fantă de bancomat (pisicuțe), minicamere video cu acumulatori, dispozitive bluetooth artizanale și două carduri blank.
În același timp, în România, au fost efectuate 23 de descinderi și percheziții domiciliare la Constanța, Oradea, Satu-Mare, Bacău și Galați, fiind puse în executare 12 mandate de aducere. De asemenea, șase persoane au fost reținute de procurorii DIICOT, iar, ulterior, au fost arestate pentru 29 de zile.
Oamenii legii spun că în urma perchezițiilor din România au ridicat 11 unități de calculator, 12 laptop-uri, 11 hard disk-uri externe, peste 500 de unități optice, dispozitive de criptare, dispozitive electronice artizanale și 92 de carduri clone. Mai mult, la domiciliile a doi dintre suspecți, din municipiile Galați și Oradea, au fost depistate 53 grame respectiv, 0,5 grame cannabis.
Inculpații au vârste cuprinse între 19 și 34 de ani, majoritatea fără ocupație, studii medii și complementare, fără studii de specialitate, iar trei dintre ei sunt recidiviști, în trecut fiind cercetați și condamnați pentru săvârșirea unor infracțiuni de furt, înșelăciune, tâlhărie, tăinuire, fals privind identitatea și vătămare corporală gravă.
Acuzațiile care se aduc membrilor grupării sunt constituire și aderare la un grup infracțional organizat, falsificare de instrumente de plată electronică, deținere de echipament în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică, efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos și acces fără drept la un sistem informatic. Ei riscă pedepse cu închisoarea cuprinse între 5 și 20 de ani.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.933 secunde