Reuniune a Adunării Generale a Naţiunilor Unite privind situaţia din Gaza, convocată marţi

3331
Reuniune a Adunării Generale a Naţiunilor Unite privind situaţia din Gaza, convocată marţi - 1-1702281820.jpg

Articole de la același autor

După vetoul american la o rezoluţie a Consiliului de Securitate care îndemna la o încetare a focului umanitară în Fâşia Gaza, este rândul Adunării Generale a ONU să organizeze, marţi, 12 decembrie, o reuniune specială, a anunţat purtătoarea de cuvânt a preşedintelui Adunării, relatează agenţia AFP.

Reuniunea care va avea loc marţi după-amiază a fost solicitată de reprezentanţii Organizaţiei pentru Cooperare Islamică şi ai grupului arab. Potrivit unor surse diplomatice, Adunarea Generală, ale cărei rezoluţii nu sunt obligatorii, ar putea să se pronunţe asupra unui text.

Proiectul de text reia în mare măsură rezoluţia respinsă, vineri, de Consiliul de Securitate din cauza vetoului american. Textul, care exprimă îngrijorarea cu privire la situaţia umanitară catastrofală din Fâşia Gaza, cere o încetare a focului umanitară imediată şi solicită, de asemenea, protecţia civililor, accesul umanitar şi eliberarea imediată şi necondiţionată a tuturor ostaticilor.

La sfârşitul lui octombrie, după patru eşecuri în zece zile ale Consiliului de Securitate, Adunarea Generală a cerut cu o largă majoritate foarte mare (120 de voturi pentru, 14 contra şi 45 de abţineri) un „armistiţiu umanitar imediat, durabil şi susţinut, conducând la încetarea ostilităţilor” dintre Israel şi Hamas.

Două săptămâni mai târziu, Consiliul de Securitate a rupt în cele din urmă tăcerea, reuşind să adopte o rezoluţie care îndemna la pauze şi coridoare umanitare în Fâşia Gaza, nu la o încetare a focului, nici măcar la un armistiţiu.

Săptămâna trecută, invocând pentru prima dată Articolul 99 din Carta Naţiunilor Unite care îi permite secretarului general să atragă atenţia Consiliului asupra unei chestiuni care ar putea pune în pericol menţinerea păcii şi securităţii internaţionale, Antonio Guterres a cerut Consiliului să depună eforturi pentru o încetare a focului umanitară, denunţând „pedeapsa colectivă” aplicată palestinienilor.

„Din păcate, Consiliul de Securitate nu a reuşit să facă acest lucru”, a deplâns el, descriind un Consiliu a cărui „autoritate şi credibilitate au fost serios compromise”. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.339 secunde