Reuniune extraordinară a Consiliului European. Pe agendă, situaţia din Ucraina şi migraţia

193
Reuniune extraordinară a Consiliului European. Pe agendă, situaţia din Ucraina şi migraţia - 1-1675931220.jpg

Articole recomandate

Liderii Uniunii Europene participă, joi, 9 februarie, şi vineri, 10 februarie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European de la Bruxelles, eveniment la care este prezent şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite agenţia DPA, consultată de Agerpres.

Vizita lui Volodimir Zelenski, care s-a adresat în repetate rânduri summiturilor UE prin videoconferinţă în ultimele luni, reprezintă prima sa deplasare în capitala Belgiei de la declanşarea invaziei ruse asupra ţării sale. Este de aşteptat ca Zelenski să abordeze din nou chestiuni precum livrările de arme pentru ţara sa, în cantităţi mai mari şi într-un ritm mai rapid, sprijinul pentru aderarea Ucrainei la UE şi planul său de pace.

Liderii europeni au programate discuţii despre reconstrucţia Ucrainei şi despre judecarea presupuselor crime de război comise în această ţară.

Iniţial, summitul UE a fost convocat pentru a discuta despre numărul mare de solicitări de azil şi despre sosirile migranţilor ilegali în blocul comunitar.

În 2022, autorităţile au înregistrat o creştere de 64% a traversărilor ilegale ale frontierelor, comparativ cu 2021, potrivit Frontex (Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă). Cererile de azil au crescut cu aproape 50%. În plus, circa patru milioane de oameni care au fugit din Ucraina şi-au găsit refugiu în UE.

Creşterea numărului de migranţi a adus din nou în prim-planul agendei liderilor europeni problema modului în care trebuie abordată migraţia ilegală, în condiţiile în care mai multe ţări membre ale UE au cerut măsuri mai stricte, inclusiv construcţia unor garduri finanţate din bani europeni.

Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat, într-un interviu acordat cotidianului german Die Welt, că este pregătit să blocheze declaraţia finală a summitului Uniunii Europene dacă liderii europeni nu ajung la acorduri concrete pentru combaterea migraţiei ilegale.

Totodată, liderii UE urmează să discute şi despre starea economiei europene şi despre modalităţile de a îmbunătăţi competitivitatea industriei europene, precum şi despre evoluţiile politice din Serbia şi Kosovo.

XXX

Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a asigurat, la Paris, pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, de hotărârea sa de a însoţi Ucraina spre victorie şi de disponibilitatea sa de a continua livrările de arme franceze către Ucraina, la aproape un an după debutul invaziei ruse.

„Suntem alături de Ucraina. Cu fermitate. Şi cu hotărârea de a o însoţi spre victorie şi restabilirea drepturilor sale legitime. Vom continua efortul în ceea ce priveşte livrările de mijloace de apărare”, a declarat şeful statului francez. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6655 secunde