Revolte în Cuba. „Jos dictatura” și „Libertate”, scandări care au răsunat pe străzi!

197
Revolte în Cuba. „Jos dictatura” și „Libertate”, scandări care au răsunat pe străzi! - fond-1626179814.jpg

Articole de la același autor

În mai multe orașe din Cuba, duminică, 11 iulie, au izbucnit revolte și manifestații, populația fiind sătulă de sărăcia în care este forțată să trăiască de ani buni. Este prima dată când s-au auzit lozinci precum „Jos dictatura!” şi „Libertate!”. Cei mai mulţi observatori consideră că manifestaţiile împotriva puterii comuniste au o amploare istorică. Preşedintele american Joe Biden a transmis că este nevoie ca poporul să fie ascultat.

Președintele Cubei, Miguel Diaz-Canel, acuză Washingtonul că vrea să provoace „tulburări sociale”. Joe Biden a cerut regimului de la Havana să-și asculte poporul. Imediat, Moscova a transmis că se împotrivește oricărui „amestec străin” în afacerile interne ale unui stat suveran, o poziție la care s-a raliat și Mexicul, prin vocea președintelui său, Lopez Obrador, unul dintre cei mai proeminenţi lideri de stânga din America Latină. La rândul ei, U.E. se situează pe o poziție apropiată de cea a Washingtonului și cere regimului să permită oamenilor să-și exprime nemulțumirile.

Regimul de la Havana a organizat contramanifestații, cerând populației să apere „revoluția”, însă nu a mai putut manipula, lovindu-se de accesul oamenilor la internet și la rețelele sociale. Rusia şi Mexic sunt principalii aliaţi ai preşedintelui comunist cubanez, ba mai mult, Mexicul a cerut SUA să ridice sancţiunile asupra Cubei. Şi Uniunea Europeană a luat act de revoltele din Cuba şi a îndemnat liderii de la Havana să asculte nemulţumirile populaţiei şi să autorizeze manifestaţiile.

„Susţinem dreptul popoarelor de a se exprima într-o manieră paşnică şi le cerem autorităţilor să autorizeze aceste manifestaţii şi să asculte nemulţumirile manifestanţilor”, a declarat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, la finalul reuniunii Consiliului de Afaceri Externe al UE, desfăşurată la Bruxelles.

Internetul a fost întrerupt în cea mai mare parte a ţării

Președintele cubanez a ieșit la televiziune și a spus că protestele sunt o provocare din partea unor mercenari angajați de SUA să destabilizeze țara. „Ordinul de luptă a fost dat: pe străzi, revoluționarilor!”, le-a cerut el concetățenilor. Mii de susținători ai săi erau deja în stradă. Casa Albă, la rândul ei, a transmis că este alături de populația cubaneză și a cerut conducerii de la Havana să-și asculte poporul și să vină în întâmpinarea nevoilor pe care le au oamenii. Protestele din Cuba au izbucnit pe fondul celei mai grave crize economice din ţară, din ultimii 30 de ani, şi al înrăutățirii situației epidemiei de COVID-19. Pe străzi au fost desfăşuraţi în număr mare militari şi poliţişti. Pentru că revoluţia cubaneză a fost transmisă pe toate canalele social media, la câteva ore după ce au izbucnit revoltele, internetul a fost oprit. Şi curentul electric este oprit mai multe ore pe zi, iar asta din cauza crizei economice cu care se confruntă Cuba.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1508 secunde