"Rezoluția Sargentini". Ungaria face contestație la Curtea de Justiție a UE

225

Articole recomandate

Guvernul de la Budapesta va contesta la Curtea de Justiție a UE votul prin care Parlamentul European a cerut, săptămâna trecută, sancțiuni împotriva Ungariei, informează MTI și Reuters. Anunțul a fost făcut de Gergely Gulyas, șeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban.

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a denunțat, miercurea trecută, periclitarea valorilor democratice de către Ungaria și a cerut Comisiei Europene să reacționeze prin lansarea așa-numitei proceduri a articolului 7. Forul legislativ al UE a adoptat raportul elaborat de eurodeputata ecologistă Judith Sargentini, care detaliază o listă lungă de preocupări privind încălcarea libertăților și valorilor UE în Ungaria - în presă, în universități, împotriva minorităților și a migranților, în materie de corupție și de independență a justiției.

Premierul Orban a replicat că raportul Sargentini "insultă Ungaria și insultă onoarea națiunii ungare".

A fost prima oară când Parlamentul European a cerut Comisiei Europene începerea procedurii împotriva unui stat membru, prevăzută în articolul 7 al Tratatului de la Lisabona. În decembrie anul trecut, Comisia a declanșat din proprie inițiativă acest demers împotriva Poloniei. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4253 secunde