Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken:

„Riscul unei acţiuni militare ruse în Ucraina este suficient de mare şi iminent”

130
„Riscul unei acţiuni militare ruse în Ucraina este suficient de mare şi iminent” - riscul-1644766012.jpg

Articole recomandate

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat, sâmbătă, că riscul unei acţiuni militare ruse în Ucraina este suficient de mare şi iminent pentru a justifica retragerea unei mari părţi a personalului ambasadei SUA la Kiev, măsură pe care Departamentul de Stat a anunţat-o anterior, relatează agenţia Reuters, consultată de Agerpres.

„Am ordonat plecarea majorităţii americanilor care se află încă la ambasada SUA din Kiev. Riscul unei acţiuni militare ruse este suficient de mare şi ameninţarea este suficient de iminentă încât acesta este un lucru prudent de făcut”, a declarat Antony Blinken, într-o conferinţă de presă, în Honolulu.

Majoritatea angajaţilor ambasadei americane au primit ordin să părăsească imediat Ucraina, din cauza ameninţării unei invazii a Rusiei, Departamentul de Stat apreciind că este din ce în ce mai probabil faptul că situaţia se îndreaptă spre „un fel de conflict activ”.

Departamentul de Stat al SUA a cerut, la începutul săptămânii trecute, ca cetăţenii americani să părăsească imediat Ucraina.

De asemenea, personalul american al OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa) a început, duminică, să se retragă, cu automobilele, din oraşul Doneţk, aflat în estul Ucrainei şi controlat de separatiştii proruşi, de teama unei invazii militare ruse.

XXX

Preşedintele american Joe Biden şi preşedintele rus Vladimir Putin au avut, sâmbătă, o convorbire telefonică pentru a discuta despre situaţia din Ucraina.

Statele Unite sunt pregătite să se angajeze în diplomaţie cu Rusia în legătură cu situaţia din Ucraina, dar sunt „la fel de pregătite şi pentru alte scenarii”, i-a spus Joe Biden lui Vladimir Putin.

Potrivit unui comunicat al Casei Albe, preluat de DPA, Biden i-a mai transmis liderului rus că SUA şi aliaţii lor vor „răspunde decisiv şi vor impune costuri rapide şi severe Rusiei” în cazul unei invazii în Ucraina.

Casa Albă a avertizat, de asemenea, că o invazie ar duce la suferinţe umane şi ar diminua poziţia internaţională a Rusiei.

De cealaltă parte, Kremlinul a comunicat că Vladimir Putin i-a spus lui Biden că răspunsul SUA la principalele solicitări de securitate ale Rusiei nu a luat în considerare preocupările cheie şi că Moscova va răspunde în curând. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 3.5946 secunde