"Români radioactivi" opriți la granița austriacă

231

Articole recomandate

"Români radioactivi!" este titlul unui articol publicat, duminică, de tabloidul britanic "Daily Mail" despre doi români opriți la granița austriacă după ce au fost testați pozitiv transportând produsele alimentare și băuturile lor alături de materiale nucleare.

Poliția austriacă a descoperit doi români "radioactivi" - scrie "Daily Mail", în ediția online -, în timpul unui control de rutină la frontieră, după ce ei au decis să-și păstreze alimentele și apa rece alături de produse chimice potențial mortale.

Gheorghe Ionescu (43 de ani) și Dorin Nicolea (38 de ani) călătoreau spre România când vehiculul lor a fost tras pe dreapta. Poliția, care a vrut să verifice ce anume transportau ei la punctul de trecere a frontierei cu Ungaria de la Nickelsdorf, a folosit un dispozitiv special de detectare pentru a descoperi că vehiculul era radioactiv. Și chiar mai uimitor - cei doi și-au depozitat alimentele și sticlele de apă minerală pentru drum în spatele camionetei cu material radioactiv.

Ei au declarat ofițerilor că materialul radioactiv se afla în partea frigorifică a vehiculului, iar acest lucru era ideal pentru a păstra produsele alimentare și băuturile reci. Ofițerii uluiți au constatat de asemenea că întreg vehiculul era contaminat de materialul nuclear.

Caseta unde era depozitat Iod-131 nu era sigură, deși a fost utilizată pentru transportul materialelor nucleare de zeci de ori. Cei doi au declarat poliției că au făcut numeroase deplasări în Olanda și înapoi în România transportând Iod-131.

Poliția austriacă a securizat cu plumb transportul din vehicul înainte de a-i permite să se întoarcă în România. Cei doi au fost duși la spital pentru tratament după ce au fost descoperiți. Ei au fost de asemenea avertizați să caute îngrijire medicală de urgență când ajung în România.

Iod-131 joacă un rol-cheie în procedurile de diagnostic și tratament medical, iar cei doi bărbați l-au obținut legal, dar îl transportau ilegal și nu într-un mod securizat. Testele efectuate pe cei doi bărbați au constatat că ambii au fost expuși la radiații ce depășeau de 40 de ori ceea ce este considerată a fi limita de siguranță.

Poliția a echipat vehiculul cu protecție suplimentară de plumb pentru a se asigura că transportul se poate efectua în condiții de siguranță.

Un purtător de cuvânt al poliției a declarat: "Ei păreau a fi complet inconștienți de pericol - depozitarea apei lor minerale pentru drum în spate alături de materialul radioactiv a fost un motiv major că ambii au ajuns probabil atât de contaminați". 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 02 Februarie 2013
Stire din Diverse : Regiunea Arlberg, la schi în inima Austriei
Pagina a fost generata in 0.2925 secunde