România, în pericol dacă se va decide embargo total pe importurile de gaz din Rusia

161
România, în pericol dacă se va decide embargo total pe importurile de gaz din Rusia - gaz-1647535728.jpg

Articole de la același autor

România poate ajunge într-o situație critică dacă se va decide un embargo european pentru gazul rusesc.


Statele din sud-estul și din centrul Europei s-ar putea afla într-o situație critică în cazul în care va exista un embargo european asupra Moscovei, spune un cunoscut economist de la agenția de presă internațională spaniolă EFE, Artem Kochnev.

Specialiștii atrag însă atenția că și Rusia, sătulă de sancțiuni, ar putea decide să nu mai trimită gaze în Europa. În acest caz, „nu e exclus ca unele dintre state să intre în recesiune”, scrie EFE.


Specialistul spune că, indiferent de motiv, dacă unele țări din Europa nu ar mai beneficia de gaz rusesc, vor fi probleme uriașe. Pe lângă faptul că vor trebui să găseasă furnizori alternativi, pe o piață deja adjudecată, vor trebui contruite și noi căi de distribuție. Asta pentru că instalațiile existente pentru gaze nu ar putea fi folosite și pentru alte surse de energie.

O soluție într-o astfel de situație ar putea fi gazul natural lichefiat, caz în care principalul vânzător ar putea fi Statele Unite. Pentru asta ar fi însă nevoie de instalații de regazificare, care de multe ori nu se găsesc în statele care importă masiv gaz rusesc.


Printre acestea se numără Austria, care importă aproape 80% din necesarul său de gaz din Rusia, care și exportă la rândul său un mic procent din acesta.

Pe lista statelor se află și Slovacia, care primește 100% din necesarul de gaze și petrol de la Kremlin. Fostele aliate istorice ale Rusiei, Bulgaria și Serbia, importă masiv gaz rusesc, 90% din necesar, respectiv 85%. Cehia importă și ea de la ruși, 87% ca să poată acoperi consumul intern, iar Ungaria, 70%.


Potrivit Realitatea.net România este al doilea cel mai mare producător de petrol și gaze naturale din UE. Țara noastră importă din Rusia cel mult 20% din gazul necesar. Acest procent este acoperit în totalitate de gaz rusesc. Țara noastră mai cumpără și 40% din totalul de petrol de care are nevoie, tot de la ruși.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6048 secunde