Românii stau din ce în ce mai mult în chirie! O treime dintre ei nu au contractul înregistrat la ANAF

194
Românii stau din ce în ce mai mult în chirie! O treime dintre ei nu au contractul înregistrat la ANAF - chirie-1664375422.avif
Doar o treime dintre oamenii care stau cu chirie în România au garanția că au contractul de închiriere înregistrat la ANAF. Proprietarii apartamentelor omit din ce în ce mai mult să declare venitul obținut din chiria primită pentru imobilele deținute. 4,9% dintre oameni spun că au un contract nedeclarat, ori o proprietate închiriată mascat, sub forma unui comodat sau doar o înțelegere verbală. 31,8% dintre respondenți nu știu dacă proprietarul a declarat sau nu contractul, arată un sondaj Kastel Group efectuat pe un eșantion de 888 de persoane din toată țara.


Proprietarii au mai multă încredere ȋn moneda europeană

67,2% dintre proprietari au stabilit chiria ȋn Euro, 32,5% dintre aceștia ȋn lei și sub 1% ȋn alte monede. Totuși, procentul celor care încasează chiria ȋn lei, la cursul zilei, este de 64,1%, de unde observăm că există un grad mai ridicat de încredere ȋn moneda europeană decât ȋn cea națională.


52% dintre chiriași plătesc chiria ȋn numerar (cash), iar 22,32% dintre aceștia plătesc chiria atât numerar, cât și prin transfer bancar. 11,95% dintre respondenți achită prin transfer ȋntr-un cont de tip Revolut/Monese al proprietarului și doar 27,73% exclusiv ȋntr-un cont deschis la o bancă din România. Aceste cifre pot indica atât gradul scăzut de bancarizare a românilor, cât și nivelul crescut al veniturilor obținute din chirii nedeclarate la ANAF.



De ce aleg românii să locuiască ȋn chirie



Principalele motive pentru care românii aleg să locuiască ȋn chirie sunt: nu au veniturile necesare pentru achiziția unei locuințe (35,9%), nu ȋși doresc să contracteze un credit imobiliar pe termen lung (33,6%), consideră nivelul dobânzilor mult prea ridicat (29,1%), nu au strâns avansul necesar achiziției (22,6%), au ȋn calcul cumpărarea unei proprietăți atunci când ȋși vor întemeia o familie sau vor avea un copil (25,4%). 10,8% dintre respondenți spun că au ȋn calcul mutarea ȋntr-o altă țară. Citește mai departe


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3502 secunde