Rudele victimelor zborului MH17 acuză Rusia că minte. Incidentul s-a soldat cu 298 de victime

224
Rudele victimelor zborului MH17 acuză Rusia că minte. Incidentul s-a soldat cu 298 de victime - fond1-1631020950.jpg

Articole recomandate

Rudele celor 298 de victime ale zborului MH17 (Malaysian Airlines) acuză Rusia că minte în legătură cu rolul pe care l-a jucat în doborârea avionului. Luni au început depozițiile lor în procesul împotriva celor patru suspecți pentru incidentul din 2014, care are loc la un tribunal din Olanda, scrie Reuters.

O echipă internațională de investigatori a ajuns la concluzia că avionul de pasageri a fost doborât cu o rachetă lansată de rebeli pro-ruși, în estul Ucrainei. Moscova a negat însă orice responsabilitate. „Mint, știm că mint și ei știu că noi știm că ei mint”, a declarat în fața instanței Ria van der Steen, care și-a pierdut tatăl și mama vitregă în accident, spunând că îl citează pe scriitorul-dizident Alexandr Soljenițîn.

Ria Van der Steen este prima din zecile de rude ale victimelor care a primit oportunitatea de a da declarații scrise sau vorbite în următoarele trei săptămâni. În 2014, avionul MH17 zbura de la Amsterdam la Kuala Lumpur, când a fost lovit de o rachetă sol-aer rusească, după cum a stabilit comisia de anchetatori. Ria Van der Steen a rostit acuzațiile de minciună în limba rusă, explicând că o face „pentru cei care ascultă azi din partea regimului rus". „Vreau să se afle că eu știu cine poartă responsabilitatea", a spus ea, adăugând că „minciuna și falsul sunt o tactică obișnuită în acest joc de-a șoarecele și pisica, în care noi încercăm să dezvăluim adevărul”.

Lansatorul de rachete aparţinea Brigăzii 53 Antiaeriene a Rusiei

Rusia, care susține în continuare că nu i-a finanțat sau sprijinit pe rebelii care luptă cu trupele guvernamentale din Ucraina, a refuzat să-i extrădeze pe cei patru suspecți pentru doborârea avionului. Trei ruși și un ucrainean, suspecți că au avut roluri-cheie în cadrul forțelor separatiste, sunt judecați pentru crimă. După mai mulți ani de investigații, o comisie internațională a ajuns în 2018 la concluzia că lansatorul din care a fost trasă racheta aparținea Brigăzii 53 Antiaeriene a Rusiei. Procesul împotriva celor patru suspecți a început în martie 2020. Doar unul din ei a trimis avocați care să-l reprezinte, deci cazul nu este considerat ca fiind în întregime in absentia, potrivit legilor olandeze. Toți cei patru acuzați au fost citați de instanță, însă nu se știe dacă au intrat în posesia lor. Igor Girkin, cunoscut drept Strelkov, este un fost colonel din cadrul Serviciului Federal de Securitate (FSB) și a fost desemnat ministrul Apărării în orașul ucrainean Donețk, aflat sub conducerea rebelilor, potrivit anchetatorilor. Sergei Dubinsky, denumit Khmury, a fost angajat al Direcției Principale de Informații din Rusia (GRU) și adjunct al lui Igor Girkin, deci în contact cu Rusia, spun anchetatorii. Oleg Pulatov, denumit Giurza, se presupune că este un fost soldat din forțele speciale ale Direcției Principale de Informații din Rusia (GRU), devenit adjunctul șefului serviciului de informații din Donețk. Leonid Kharchenko, cunoscut drept Krot, este un cetățean ucrainean fără istoric militar care a condus o unitate de luptă în Ucraina de Est. Procurorii susțin că acuzații se fac vinovați împreună de atac pentru că au cooperat pentru a obține și a pune în funcțiune lansatorul de rachete Buk cu scopul de a doborî un avion.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5051 secunde