Rusia a întrerupt fluxul de gaze prin Nord Stream-1 spre Germania

94
Rusia a întrerupt fluxul de gaze prin Nord Stream-1 spre Germania - rusia-1657540904.jpg

Articole recomandate

Livrările de gaze ruseşti spre Germania au fost întrerupte timp de zece zile pentru lucrări de mentenanţă dinainte programate la conducta Nord Stream 1, care trece prin Marea Baltică, cea mai importantă conexiune pentru fluxul de gaze naturale spre Germania, relatează agenţia DPA, consultată de Agerpres.

Gigantul rus Gazprom a demarat, în cursul dimineţii de luni, 11 iulie, lucrările de mentenanţă la cele două ramuri ale gazoductului Nord Stream-1, prin care pompează o mare cantitate din gazele sale livrate în Germania, precum şi în alte mai multe ţări din Occident.

Furnizarea de gaze era programată să fie întreruptă de luni, ora locală 06:00 (04:00 GMT), pentru a fi reluată în cursul dimineţii de 21 iulie.

Totuşi, oficialităţile germane sunt foarte îngrijorate că aprovizionarea cu gaze ruseşti ar putea să nu fie restabilită, având în vedere că războiul Rusiei împotriva Ucrainei continuă.
 

Germania şi alte ţări occidentale au impus mai multe runde de sancţiuni împotriva Moscovei în efortul de a opri luptele, chiar dacă multe ţări depind în grad ridicat de resursele energetice ruseşti, în timp ce Moscova a ripostat la sancţiuni prin întreruperea aprovizionării cu gaze a mai multor state care au instituit sancţiuni împotriva sa.

Compania publică rusă Gazprom şi-a redus deja semnificativ volumele livrate prin conducta Nord Stream 1, care se întinde pe 1.200 de kilometri şi leagă Rusia de nordul Germaniei, invocând întârzieri în lucrările de reparaţii. Moscova a atribuit întârzierile sancţiunilor impuse de Occident, argument respins de cancelarul german Olaf Scholz.

Dar gazoductul Nord Stream 1 era utilizat doar la 40% din capacitatea sa, ceea ce a dus la noi creşteri ale preţului pe piaţa gazelor, potrivit Agenţiei Federale de Reţea din Germania.
 

Operatorul a prevăzut un termen de zece zile de suspendare a fluxului de gaze prin Nord Stream 1, anunţând planuri de verificare şi reparare sau recalibrare a sursei de alimentare, a sistemelor de protecţie împotriva incendiilor şi a scurgerilor de gaze, precum şi a anumitor valve dacă este necesar, împreună cu actualizări de software.
 

Această suspendare a livrărilor pentru zece zile, anunţată de multă vreme, ar trebui să fie teoretic doar o formalitate tehnică, comentează AFP. Lucrări de mentenanţă similare au durat între 10 şi 14 zile în trecut şi nu au fost întotdeauna finalizate la termenul stabilit.

Dar, în contextul războiului în Ucraina şi a încleştării dintre Moscova şi Occident pe tema energiei, nimeni nu poate spune ce va urma.

„Putin ne va închide robinetul la gaz... dar îl va redeschide oare într-o zi?”, îşi exprima îngrijorarea, duminică, publicaţia Bild, cel mai citit cotidian din Germania, preluat de AFP. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5185 secunde