Rusia a „ţepuit” zeci de ţări sărace cu vaccinul Sputnik. Guvernele se plâng că nu primesc dozele promise

331
Rusia a „ţepuit” zeci de ţări sărace cu vaccinul Sputnik. Guvernele se plâng că nu primesc dozele promise - fond-1627648648.jpg

Articole de la același autor

Rusia reuşeşte din nou să declanşeze un scandal internaţional. Mai multe ţări care au comandat vaccinul Sputnik, produs de ruşi, se plâng că Rusia nu şi-a respectat promisiunile de a livra dozele comandate, informează BBC. Iranul, Guatemala, Honduras, Bolivia şi Ghana sunt printre ţările care au de aşteptat până când vaccinul rusesc va ajunge la populaţia lor.

Fondul Suveran de Investiții al Rusiei, agenția care se ocupă de vânzarea vaccinului Sputnik în afara țării, a anunțat la început de an, că Rusia are capacitatea de a furniza 700 de milioane de doze de vaccin pentru străinătate. Până în luna iulie, mai multe țări, majoritatea în curs de dezvoltare, care au comandat doze din acest vaccin, au primit doar o parte din numărul comandat și plătit. Rusia a încercat să-și folosească vaccinul pentru a-și mări influența în țările în curs de dezvoltare cu ajutorul „diplomației de vaccin”. Criticile venite din Occident legate de Sputnik au fost calificate drept „propagandă atroce” de autoritățile ruse. Deși au existat dubii cu privire la vaccin și la felul în care el a fost testat, studiile recente arată că Sputnik este, totuși, sigur și eficient.

Iranul nu a primit cantitatea comandată

Una dintre țările cele mai puternic lovite de livrările întârziate ale Rusiei este Iranul. Autoritățile de la Teheran au comandat 60 de milioane de doze într-un contract inițial semnat cu Rusia. Până la finalul lunii iunie, numărul total de doze livrate în această țară era de 920.000. Şi Ţările din America Latină se plâng că nu primesc dozele comandate. Guatemala a fost una dintre primele țări care s-au plâns că Rusia nu livrează dozele promise. Guvernul acestei țări a rezervat milioane de doze în aprilie și a plătit în avans peste 57 de milioane de euro pentru opt milioane de doze. În Honduras, autoritățile au anunțat că lucrează la un plan de contingență, în contextul în care rușii nu și-au respectat contractele. Autoritățile boliviene, de asemenea, se plâng că au primit doar 745.000 de doze dintr-o comandă de 5,2 de milioane promisă până la finalul lui mai. Presa locală din această țară suspectează că Rusia a promis mai multe doze decât poate furniza. În Africa sub-sahariană, distribuția vaccinurilor anti-Covid a întâmpinat numeroase probleme. În februarie, grupul de lucru pentru vaccinuri al Uniunii Africane a anunțat că Rusia a oferit 300 de milioane de doze de Sputnik și un pachet de finanțare. Şi Gana şi Angola aşteaptă serul rusesc care nu mai vine. Reuters titrează că după ce în unele regiuni din federaţia rusă vaccinul a devenit obligatoriu, Kremlinul a anunțat că prioritatea sa imediată este satisfacerea cererii interne, dar că va rezolva și probleme legate de clienții externi.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4866 secunde