Rusia atacă Lugansk din nouă direcţii. Pentagon: "Moment crucial pe câmpul de luptă"

98
Rusia atacă Lugansk din nouă direcţii. Pentagon:

Articole de la același autor

Statele Unite vor trimite Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de un miliard de dolari și sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune. Germania va trimite și ea trei astfel de arme. Un acord privind un nou pachet de asistență militară este așteptat la Summitul de la Madrid, peste două săptămâni.

Șeful Pentagonului estimează că Ucraina este într-un moment crucial pe câmpul de luptă la Severodonețk, devenit epicentrul bătăliei pentru Donbas. Moscova l-a cucerit în proporție de 80%. Ucrainenii, depășiți numeric și ca putere de foc, au ignorat ultimatumul rusesc de a preda orașul.


Războiul din Ucraina a ajuns într-un punct critic ce ar putea decide rezultatul, pe termen lung, al acestei confruntări militare, se arată într-o analiză CNN în care sunt citate mai multe surse militare și din serviciile de informații americane și occidentale.

Momentul se dovedește a fi decisiv inclusiv pentru țările occidentale care au oferit sau încă oferă sprijin militar guvernului de la Kiev, în condițiile în care guvernele acestor țări se confruntă cu o creștere a deficitului economic, dar și cu riscul epuizării stocurilor interne de arme și muniții.


Oficialii și experții occidentali studiază în prezent trei scenarii posibile referitoare la modul în care acest război poate evolua din acest moment și care ar fi deznodământul pentru fiecare situație în parte.


Actorul american Arnold Schwarzenegger a ținut un discurs dur la adresa Europei, în cadrul unui summit de mediu pe care l-a înființat în urmă cu câțiva ani. Starul de origine austriacă a declarat că, din cauza dependenței față de gazul rusesc, Europa practic plătește războiul pe care Rusia l-a declanșat împotriva Ucrainei.


Arnold Schwarzenegger a arătat în cadrul unui discurs la Austrian World Summit că Rusia a primit de la Europa mult mai mulți bani pentru combustibilul livrat decât a cheltuit pe rachetele lansate împotriva Ucrainei, spunând că Occidentul are „mâinile pătate de sânge”. Actorul susține că există tehnologia pentru a renunța la dependența de combustibilii fosili.

Rusia şi-a concentrat principalele forţe de atac în nordul regiunii Lugansk şi ar fi încercat să atace simultan în nouă direcţii, a declarat şeful armatei ucrainene, potrivit The Guardian. „Lupta aprigă pentru regiunea Lugansk continuă”, a declarat Valerii Zaluzhni, comandantul-şef al forţelor armate.


Ruşii folosesc avioane, grenade propulsate de rachete şi artilerie, a adăugat el. Serhii Haidai, guvernatorul regiunii Lugansk, a declarat că armata ucraineană apără oraşul-cheie Severodoneţk şi încearcă să împiedice forţele ruseşti să cucerească oraşul Lisichansk, situat pe malul opus al râului Doneț.


Copiii ucraineni născuți după izbucnirea invaziei, în data de 24 februarie, în regiunea Herson, vor primi automat cetățenie rusă, potrivit unui oficial de la Moscova, relatează The Guardian.


„Copiii născuți după 24 februarie în regiunea Herson vor primi automat cetățenia Federației Ruse”, a declarat Kirill Stremousov, adjunctul șefului administrației militare-civile impuse de Rusia în regiunea ocupată Herson, pentru agenția de presă rusă RIA Novosti.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7412 secunde