Rusia îi cere Turciei să-și retragă trupele din Irak

94
Rusia îi cere Turciei să-și retragă trupele din Irak - tanc-1464707099.jpg

Articole recomandate

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a solicitat marți Turciei să-și retragă trupele din Irak, în contextul conflictului izbucnit din decembrie 2015, când Turcia a trimis militari în nordul Irakului, fiind acuzată de încălcarea suveranității țării, relatează Reuters, citând agenția rusă RIA, transmite romanialibera.ro.

"Păstrarea trupelor în Irak este o poziției (a Turciei) absolut inacceptabilă", a acuzat Lavrov, citat de RIA. "În primul rând, cred că ceea ce fac turcii este în defavoarea imaginii publice a partenerilor noștri occidentali", a explicat ministrul rus.

Turcia a trimis pe 4 decembrie circa 150 de militari, tancuri și sisteme de artilerie în nordul Irakului, în cadrul misiunii de antrenare a milițiilor tribale care luptă împotriva rețelei teroriste Stat Islamic (SI), în apropiere de orașul Mosul, aflat sub controlul membrilor SI. Bagdadul a cerut în ziua următoare retragerea imediată a trupelor turce din nordul Irakului, denunțând o "incursiune" și o încălcare a suveranității sale, acordând Turciei un ultimatum de 48 de ore.

Ulterior, ministrul turc de Externe la acea vreme, Mevlut Cavusoglu, a anunțat că Turcia nu va mai trimite militari în Irak, dar nu va retrage trupele deja prezente pe teritoriul irakian. Ca reacție la răspunsul Turciei, guvernul irakian a cerut Alianței Nord-Atlantice să exercite presiuni asupra Turciei pentru retragerea militarilor turci trimiși în nordul Irakului, după ce Rusia a catalogat drept "inacceptabilă" prezența contingentului turc, solicitând o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU.

Pe 14 decembrie, un detașament din cadrul trupelor turce a părăsit luni tabăra Bashiqa, situată în apropiere de Mosul, și s-a îndreptat spre nordul țării, după ce guvernul turc a anunțat reorganizarea personalului militar din tabără, în urma unor negocieri cu oficiali irakieni. Tensiunile dintre Rusia și Turcia s-au intensificat în noiembrie anul trecut după ce un avion rus care a pătruns în spațiul aerian turc a fost doborât de forțele de securitate turce.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.284 secunde