Rusia îşi suspendă participarea la acordul asupra exporturilor de cereale ucrainene

68
Rusia îşi suspendă participarea la acordul asupra exporturilor de cereale ucrainene - rusia-1667135904.jpg

Articole recomandate

Rusia a anunţat, sâmbătă, că îşi suspendă participarea la acordul ce asigură continuarea exporturilor de cereale ucrainene, vitale pentru aprovizionarea alimentară a ţărilor sărace, după atacul cu drone care a vizat în timpul dimineţii nave ruseşti în Crimeea, informează agenţia France Presse, consultată de Agerpres.

„Având în vedere actul terorist efectuat de regimul de la Kiev cu participarea unor experţi britanici împotriva navelor Flotei Mării Negre şi a navelor civile implicate în securitatea coridoarelor cerealiere, Rusia îşi suspendă participarea la implementarea acordului asupra exportului de produse agricole din porturile ucrainene”, a anunţat Ministerul rus al Apărării pe canalul Telegram.

Rusia l-a informat oficial şi pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, despre suspendarea acordului ce permite exportul de cereale prin porturile ucrainene.
 

Din cauza atacurilor cu drone asupra navelor ruseşti de pe coridorul protejat din Marea Neagră, „Rusia nu poate garanta siguranţa navelor civile care navighează în cadrul iniţiativei (Mării Negre)”, i-a scris ambasadorul Rusiei la ONU, Vassili Nebenzia, secretarului general Antonio Guterres.

Din cauza atacurilor, Moscova a suspendat acordul din iulie „pe o perioadă nedeterminată”, a spus diplomatul rus în scrisoare.

„Au fost date instrucţiuni relevante reprezentanţilor ruşi din Centrul Comun de Coordonare din Istanbul, responsabil cu punerea în aplicare a iniţiativei”, se arată în scrisoare.
 

În plus, Rusia a solicitat pentru luni, 31 octombrie, o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pe această temă.

Uniunea Europeană a reacţionat imediat şi a anunţat că sprijină eforturile conduse de ONU de a menţine în viaţă acordul privind exportul de cereale cu Ucraina, a declarat un purtător de cuvânt.
 

„Subliniem că toate părţile trebuie să se abţină de la orice acţiune unilaterală care ar pune în pericol Iniţiativa pentru cereale la Marea Neagră, care este un efort umanitar critic care are în mod clar un impact pozitiv asupra accesului la hrană pentru milioane de oameni din întreaga lume”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE), Nabila Massrali.

Preşedintele american Joe Biden a calificat drept „scandaloasă” decizia Rusiei de a suspenda acordul privind exporturile de cereale din porturile ucrainene.

„Este pur şi simplu scandalos. Nu există niciun motiv să facă asta”, a spus el reporterilor după ce a votat anticipat la alegerile la jumătate de mandat în oraşul său natal Wilmington din statul Delaware. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3729 secunde