Rusia își suspendă participarea la INF și va dezvolta rachete hipersonice

207
Rusia își suspendă participarea la INF și va dezvolta rachete hipersonice - rusia-1549207867.jpg

Articole recomandate

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat, sâmbătă, că țara sa își suspendă participarea la INF (Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare semnat în 1987 între Washington și Moscova) în ripostă la decizia SUA de a se retrage din acest tratat și care a intrat în vigoare în aceeași zi, relatează agenția AFP, consultată de Agerpres.

"Partenerii noștri americani au anunțat că își suspendă participarea la acord și noi o suspendăm la rândul nostru", a spus Vladimir Putin în timpul unei întâlniri cu miniștrii Afacerilor Externe și Apărării, Serghei Lavrov și Serghei Șoigu.

Rusia nu va mai lua inițiativa negocierilor privind dezarmarea cu SUA, a adăugat șefului statului rus, citat citat de agențiile de presă rusești.

"Vom aștepta ca partenerii noștri (n.r. - americani) să aibă suficientă maturitate pentru a avea un dialog de la egal la egal și semnificativ cu noi pe acest subiect important", a declarat liderul de la Kremlin.

Potrivit Reuters, Putin a menționat că țara sa va începe să lucreze pentru crearea unor noi rachete, inclusiv hipersonice, și le-a cerut miniștrilor să nu inițieze negocieri de dezarmare cu Washingtonul.

Statele Unite ale Americii au anunțat că se retrag de sâmbătă din Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare semnat în 1987 cu Rusia, pe care o acuză că a încălcat acest acord, precizând că vor notifica oficial Moscova și alte părți din tratat în ce privește această retragere, care va intra în vigoare peste șase luni, perioadă în care așteaptă ca Rusia să revină "în mod complet și verificabil la respectarea tratatului, distrugând rachetele, lansatoarele și echipamentele asociate care îl încalcă".

"Altfel, tratatul va lua sfârșit", a explicat, într-o conferință de presă la Departamentul de Stat, șeful diplomației SUA, Mike Pompeo, care a menționat că Washingtonul este gata să continue discuțiile cu Moscova privind controlul armamentului.

În centrul conflictului se află noua rachetă rusească Novator 9M729, capabilă să transporte focoase nucleare și care, potrivit Washingtonului și NATO, încalcă prevederile tratatului, având o rază de acțiune de peste 500 de km. Luna trecută, Washingtonul a dat Moscovei un ultimatum de 60 de zile pentru a se conforma tratatului, cerând distrugerea rachetei, avertizând că, în caz contrar, la 2 februarie va declanșa procedura de retragere din acord.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3641 secunde