Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov:

"Rusia nu crede că SUA vor pleca din Siria"

196
Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a declarat, ieri, că SUA nu au intenția de a părăsi Siria, în pofida unor declarații făcute anterior de Washington care sugerau acest lucru, informează agenția de presă oficială rusă RIA Novosti, consultată de Agerpres.

Într-o întâlnire cu presa la Beijing, ministrul Serghei Lavrov a afirmat că speră să-și facă o idee mai clară despre modul în care ar urma să decurgă cooperarea în ceea ce privește soluționarea problemei siriene în cursul contactelor cu omologi din Franța.

O serie de țări au pornit pe calea destrămării Siriei, în special, SUA, care - în pofida declarațiilor lor de a părăsi teritoriul sirian - nu au de gând să o facă, a insistat Serghei Lavrov la Beijing, unde a participat la o reuniune a miniștrilor de Externe din țările membre ale Organizației de Cooperare de la Shanghai (Rusia, China, Kazahstan, Tadjikistan, Uzbekistan și Kârgâzstan).

"În pofida declarațiilor făcute de președintele Donald Trump, în realitate, SUA se instalează activ pe malul estic al Eufratului și nu intenționează să plece de acolo", a susținut ministrul rus, adăugând că americanii "formează aici autorități locale, fiind încurajați intens de președintele Franței, care a declarat recent că această coaliție condusă de SUA trebuie să rămână până când în Siria va fi creată o ordine care să convină țărilor occidentale", conform media ruse citate.

Redresarea economică a Siriei va lua timp, iar acest lucru va necesita respect pentru suveranitatea acestei țări, a mai spus șeful diplomației ruse.

În acest context, Lavrov a subliniat că Moscova este preocupată și de poziția Occidentului, care a sugerat recent că nu va acorda niciun fel de asistență zonelor aflate sub controlul Damascului.

v v v

Cât privește reuniunea miniștrilor de Externe din G7 (Grupul celor șapte țări puternic industrializate) de la Toronto pentru a condamna Rusia, ministrul Lavrov a spus că aceasta a avut evident o "logică rusofobă".

Reuniți duminică și luni la Toronto, șefii diplomațiilor din G7 au cerut Moscovei să participe activ la reglementarea situației din Siria. Aceștia au condamnat totodată "comportamentul răuvoitor" al Rusiei în relațiile internaționale. 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3388 secunde