Rusia se declară pregătită să discute propunerile de pace evocate de Brazilia şi Africa de Sud

194
Rusia se declară pregătită să discute propunerile de pace evocate de Brazilia şi Africa de Sud - 1-1684394645.jpg

Articole de la același autor

Rusia nu a primit detalii ale propunerilor de pace pentru încheierea războiului din Ucraina evocate de preşedintele brazilian Lula da Silva şi de cel sud-african Cyril Ramaphosa, dar este dispusă să le studieze, spre deosebire de Occident, care acceptă doar planul de pace al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, relatează agenţia EFE.

„Există şi alte iniţiative de pace, cea a Braziliei, sau a preşedintelui Africii de Sud. În ambele cazuri, vom răspunde apelurilor din partea prietenilor noştri latino-americani şi africani ale căror propuneri suntem dispuşi să le studiem”, a afirmat Serghei Lavrov, la o conferinţă de presă comună cu omologul său belarus Serghei Aleinik.

Potrivit ministrului rus, este vorba despre iniţiative „generate de dorinţa sinceră de a ajuta la stabilizarea ordinii mondiale”. „Dar, deocamdată, spre deosebire de iniţiativa vecinilor chinezi, nu am primit vreun document din partea brazilienilor şi nici din partea sud-africanilor. Ne interesează să transmitem logica noastră unui număr cât mai mare dintre partenerii noştri de pe toate continentele şi Rusia este deschisă contactelor atunci când partenerii săi vor fi pregătiţi”, a precizat Lavrov.

Preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa şi-a anunţat, marţi, intenţia de a le prezenta la sfârşitul săptămânii viitoare preşedinţilor rus şi ucrainean, Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski, o propunere de a vizita ţările lor împreună cu o misiune africană de pace din care ar urma să facă parte de asemenea şefii de stat din Egipt, Senegal, Congo, Zambia şi Uganda.

În iniţiativa chineză de 12 puncte, „principalele postulate au caracter sistemic şi global: necesitatea respectării şi îndeplinirii în totalitate şi fără standarde duble a principiilor ONU, necesitatea aprobării la nivel global a indivizibilităţii securităţii” şi excluderea recurgerii la sancţiuni unilaterale, a rezumat Lavrov propunerea chineză menită să conducă la încetarea războiului pornit de Rusia contra Ucrainei.

Această iniţiativă a Beijingului nu este un plan de pace propriu-zis, ci doar enumeră 12 principii de acţiune, printre care încetarea focului, reluarea negocierilor de pace, formarea unei arhitecturi de securitate echilibrate, respectarea suveranităţii, respingerea recurgerii la arme nucleare etc. Ea nu include retragerea trupelor ruse din Ucraina, o cerere esenţială a Kievului şi Occidentului. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4109 secunde