Rusia spune că este deja prea târziu pentru înlocuirea tratatului New START

223
Rusia spune că este deja prea târziu pentru înlocuirea tratatului New START - rusia-1572808482.jpg

Articole recomandate

Rusia declară că nu a mai rămas suficient timp pentru ca Moscova și Washington să negocieze un nou tratat privind controlul al armelor nucleare pentru a înlocui la termen New START, care expiră în februarie 2021, informează agenția Interfax, consultată de Agerpres. 


New START este ultimul acord major în domeniul controlului armelor nucleare între cele două mari puteri nucleare și restricționează numărul focoaselor nucleare strategice pe care acestea le pot desfășura. 
Soarta acestui acord este în centrul atenției de când Washingtonul s-a retras în august dintr-un alt acord istoric asupra armelor strategice, Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF), argumentându-și gestul prin încălcarea de către Rusia a prevederilor pactului, fapt negat de Moscova. Decizia SUA a fost urmată de una similară a Rusiei, care și-a suspendat participarea la INF. 


"Este deja evident că în timpul care a rămas nu suntem în măsură... noi nu vom putea să elaborăm un document complet pentru a înlocui New START", a declarat Vladimir Leontiev, șeful adjunct al Departamentului pentru probleme de neproliferare și control al armamentelor în Ministerul de Externe rus. 


Tratatul poate fi prelungit prin acord mutual, dar perspectiva ca așa să se întâmple nu este clară, întrucât Washingtonul nu se mișcă repede, iar Moscova ar avea nevoie de cel puțin jumătate de an pentru a implementa orice fel de prelungire a acordului, a indicat Leontiev. 


Nu a existat niciun fel de reacție imediată a Washingtonului la aceste afirmații. 
Leontiev a mai spus că discuțiile dintre SUA și Rusia s-au complicat și pentru că Washingtonul a propus ca și China să facă parte din noul acord. 


Tratatul INF în 1987, încheiat de către președintele american de la acea vreme Ronald Reagan și liderul URSS, Mihail Gorbaciov, interzice utilizarea anumitor rachete balistice cu rază de acțiune cuprinsă între 500 și 5.500 de kilometri, reducând astfel capacitățile ambelor țări de a lansa un atac nuclear rapid. 


Responsabilul diplomatic rus a menționat că trei dintre aceste sisteme de arme, între care drona subacvatică nucleară "Poseidon" și racheta de croazieră cu propulsie nucleară "Burevestnik" nu intră sub incidența noului tratat START. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4841 secunde