Rusia va dezvolta un scut împotriva meteoriților

165
Rusia va dezvolta un scut împotriva meteoriților - meteorit-1361464697.jpg
Forțele ruse aerospațiale de apărare vor dezvolta o serie de măsuri în vederea protejării țării de meteoriți și alte obiecte spațiale periculoase, a anunțat miercuri comandantul districtului militar de vest, general-maiorul Igor Makușev, relatează RIA Novosti în pagina electronică.
"Forțele aerospațiale de apărare au primit ordinul să se ocupe de această problemă și să prezinte un plan de protejare a Rusiei de acești «călători spațiali»", a declarat Makușev. Anunț a fost făcut după câteva zile de la pătrunderea în atmosferă a unui meteorit, nedetectat cu mijloacele de monitorizare spațiale existente, care a explodat, vineri, în regiunea Ural, avariind mii de clădiri din zona orașului Celiabinsk și rănind aproximativ 1.200 de persoane. Potrivit Ministerului Sănătății, 52 de persoane au fost spitalizate. NASA apreciază că meteoritul a avut un diametru de aproximativ 15 metri, la momentul în care a pătruns în atmosferă, cu o viteză mai mare decât viteza sunetului, după care a explodat.

"Niciunul dintre sistemele existente, ruse sau americane, nu a detectat acest obiect înainte să intre în atmosferă", a declarat miercuri Boris Șustov, directorul Institutului de Astronomie din cadrul Academiei ruse de Științe. El a apreciat că a fost imposibil ca meteoritul să fie observat, având în vedere că venea din direcția Soarelui și în contextul în care radarele erau setate să detecteze obiecte aflate în zbor la o anumită viteză, prestabilită. Potrivit lui Șustov, cercetătorii ruși estimează energia eliberată în momentul eploziei la mai puțin de echivalentul a 500 de kilotone.

El a mai spus că astronomii au descoperit și catalogat doar două procente dintre obiectele spațiale potențial periculoase care au un diametru de aproximativ 50 de metri, capabile să provoace o catastrofă mai devastatoare decât cea cunoscută sub numele de "Evenimentul Tunguska".

"Este un semn al ignoranței noastre, în contextul în care ar fi necesar să putem monitoriza cel puțin 90 la sută, dacă nu toate aceste obiecte", a subliniat Șustov.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6364 secunde