Rușii controlează mare parte din Severodoneţk. "Acolo se decide soarta Donbasului", spune Zelenski

68
Rușii controlează mare parte din Severodoneţk.

Articole de la același autor

Forțele ucrainene pierd teren la Severodonețk, în urma unui bombardament rusesc. Cea mai mare parte a orașului este din nou în mâinile Rusiei și nu mai este posibilă evacuarea civililor încă blocați acolo, spune guvernatorul local. Ucrainenii mai controlează doar periferia, inclusiv zona industrială.

La Severodonețk se duce una dintre cele mai grele bătălii de la începutul războiului. Acolo se decide soarta Donbasului, spune președintele Volodimir Zelenski. Dacă Rusia va sparge rezistența ucraineană, va fi mai aproape de a cuceri întreaga regiune, deținută parțial de separatiștii pro-ruși din 2014. În prezent, linia frontului are 500 de kilometri lungime.

Irpin era o suburbie liniștită a Kievului înainte de invazia rusă. Dar ocupația de o lună a venit cu o domnie a terorii care a lăsat urme adânci în rândul populației.


Zhanna Bezpiatchuk de la BBC a vorbit cu supraviețuitorii din Irpin, unde au fost găsite cadavrele a 290 de victime civile.

Un număr disproporționat de victime au fost femei și câteva zeci nu au fost încă identificate.

Într-un mic cartier al suburbiei, rușii au înființat cel puțin două puncte de control fortificate și două baze, una într-un fost sanatoriu pentru copii.


Multe case au fost arse din temelii, civilii au îndurat bombardamente constante, au avut loc execuții sumare.

Martorii au povestit reporterului BBC despre trupuri rămase întinse pe stradă săptămâni întregi, în timp ce altele au fost lăsate în mașini care fuseseră ciuruite de gloanțe.


Accesul la cerealele stocate din Ucraina a devenit o urgență la nivel internațional. Milioane de tone sunt exportate anual în Africa și Orientul Mijlociu, relatează BBC.
 

Cerealele nu pot fi expediate acum din porturile Ucrainei la Marea Neagră, din cauza blocadei navale a Rusiei. Rusia exportă cereale din zonele pe care le controlează în Ucraina prin Crimeea, spun oficialii numiți de ruși în sudul Ucrainei ocupate. Dar nu este clar cât de multe grâne părăsesc peninsula, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014.

Afirmația - pe care BBC nu a putut să o verifice - vine în momentul în care oficialii ucraineni acuză Rusia că i-a furat aproximativ 600.000 de tone de cereale și că exportă o parte din acestea. Rusia neagă că fură cereale.

Rusia a purtat discuții cu Turcia, care încearcă să propună înființarea unor coridoare maritime sigure în Marea Neagră.

„Severodonețk a rămas epicentrul confruntării din Donbas în ultimele 24 de ore, deja a 105-a zi a războiului la scară largă. Ne apărăm pozițiile și provocăm pierderi concrete inamicului. Aceasta este o bătălie foarte brutală, foarte dură, poate una dintre cele mai grele din acest război. În mare parte, aici se decide acum soarta Donbasului nostru”, a declarat Volodimir Zelenski.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3762 secunde