Să se dea câte un voucher să ajungă la toți!

281
Consultanța și managerul constănțean nu au făcut niciodată o pereche prea fericită. Fie ea impunea prea multe condiții, fie el se simțea mult prea "alfa" pentru a accepta sfaturile ei.
De cele mai multe ori însă, consultanța costa prea mult, motiv pentru care managerul alegea să facă ce credea el că e mai bine și să rămână și cu bani de cheltuială. Ce-i drept, au fost și cazuri în care s-a plătit consultanța, dar serviciile nu s-au ridicat la nivelul sperat.

Soluția a găsit-o statul. După un raționament simplu - Consultanță+Manager=Proiecte bune=Fonduri structurale=Profit=UE ne place – statul a realizat că cel mai bine e să joace rolul tatălui plin de bani, care finanțează fără reținere toate nevoile fiului său. Drept urmare, a apărut schema de vouchere, cu un buget de 1.800.000 lei, bani care vor sprijini accesul managerilor constănțeni (și nu numai) la servicii de consultanță și instruire.
Alocațiile acordate sunt de 75% din valoarea costurilor consultanței, dar nu mai mult de 15.000 lei/beneficiar.
La Constanța, programul se derulează prin intermediul Oficiului Teritorial pentru IMM-uri și Cooperație, căruia îi revine un buget de circa 163.636 lei.
"Bugetul total este repartizat în mod egal între cele 11 oficii teritoriale ale Ministerului pentru IMM-uri. La nivel național, pentru 2008, se estimează că circa 120 de întreprinzători vor primi vouchere de consultanță. La Constanța, putem acorda 10 alocații maxime, de 15.000 lei. Depinde însă și de ce solicită managerii. Dacă unii au nevoie de mai pu-țini bani, atunci vom acorda mai multe vouchere", spune Dumitru Nancu, directorul executiv al OTIMMC Constanța.
Voucherele au o valabilitate de 60 de zile calendaristice, data limită de utilizare fiind 10 octombrie 2008.
Procedura este extrem de simplă. După ce managerul se instruiește sau primește consultanță, primește de la furnizor o factură fiscală. Achită 25% din valoarea ei (TVA va fi achitată pentru întreaga suma), în termen de 5 zile de la emitere, iar apoi înmânează voucherul primit de la stat, care acoperă restul de 75%.
Spre exemplu, dacă valoarea serviciilor de consultanță este de fix 20.000 lei, fără TVA, atunci managerul poate solicita subvenția maximă de 15.000 lei. Va plăti TVA pentru toată suma, adică încă 3.800 lei, ceea ce ridică aportul propriu la 8.800 lei.
"În cadrul OTIMMC va funcționa un help-desk, care va furniza informații despre program și care îi va îndruma pe manageri la completarea cererilor de înscriere. În baza contractelor pe care managerii le încheie cu furnizorii de servicii de training și consultanța, noi vom elibera voucherele", mai spune Dumitru Nancu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.5178 secunde