Sâmbătă, începe procesul de alegere a preşedintelui Turciei şi a Parlamentului

177
Sâmbătă, începe procesul de alegere a preşedintelui Turciei şi a Parlamentului - 1-1678867959.jpg

Articole de la același autor

Procesul electoral pentru alegerile parlamentare şi prezidenţiale programate pentru 14 mai va fi lansat, sâmbătă, 18 martie, a anunţat Comisia Electorală din Turcia, transmite agenţia EFE, consultată de Agerpres.

Decretul, publicat în Buletinul Oficial al statului, precizează că sâmbătă are loc începerea oficială a procesului, iar de duminică se primesc candidaturile pentru şefia statului, un termen care se va încheia pe 23 martie pentru candidaţii înregistraţi de partidele politice şi pe 27 martie pentru propunerile cetăţeneşti.

Lista finală a candidaţilor va fi anunţată pe 31 martie, conform calendarului, iar campania electorală va începe oficial.

Partidul islamist AKP, care conduce Turcia din 2002, a precizat deja că actualul preşedinte, Recep Tayyip Erdogan, va fi candidatul său, în timp ce o coaliţie de opoziţie de şase partide, condusă de partidul social-democrat CHP şi partidul naţionalist IYI, a anunţat candidatura lui Kemal Kilicdaroglu, liderul CHP.

Nu este încă sigur dacă partidul de stânga şi prokurd HDP, al treilea din Parlament, îşi va anunţa un candidat propriu sau va alege să-l susţină pe Kilicdaroglu.

Este posibilă de asemenea prezenţa la alegeri a lui Muharrem Ince, candidatul CHP la alegerile din 2018, care în 2021 a părăsit formaţiunea pentru a-şi fonda propriul partid, Memleket.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3521 secunde