Preşedinţia ucraineană este optimistă

Şansele de a găsi o soluţie diplomatică la criza cu Rusia, mai mari decât ale unei escalade militare

101
Şansele de a găsi o soluţie diplomatică la criza cu Rusia, mai mari decât ale unei escalade militare - sansele-1644243138.jpg

Articole recomandate

Preşedinţia ucraineană consideră că şansele de a găsi o soluţie diplomatică la criza cu Rusia sunt semnificativ superioare celor de escaladare militară, a afirmat Mihailo Podoliak, consilier al şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene, transmite agenţia AFP, consultată de Agerpres.

Mihailo Podoliak a explicat, pentru France Presse, că „în apropiere de graniţele ucrainene este menţinută încă din primăvara trecută o concentrare importantă de trupe ruse, dar pentru a exercita o presiune psihologică masivă, Rusia procedează la rotaţii în masă, manevre şi deplasări de armament”.

Precizările sale vin în contextul avertismentelor serviciilor americane de informaţii în sensul că Moscova şi-a intensificat pregătirile pentru o invazie la scară mare în Ucraina.

Consilierul preşedinţiei ucrainene a notat că Ucraina şi aliaţii săi trebuie în orice caz să fie pregătiţi pentru toate scenariile. „Ne îndeplinim această misiune 100%”, a asigurat Podoliak.

Serviciile americane de informaţii estimează că Rusia îşi intensifică pregătirile pentru o invazie pe scară largă a Ucrainei şi că are deja 70% din dispozitivul necesar pentru o astfel de operaţiune, potrivit unor responsabili americani. Moscova a desfăşurat deja 110.000 de soldaţi la frontierele Ucrainei şi ar putea dispune de suficiente capacităţi pentru a lansa o ofensivă în două săptămâni, potrivit acestor oficiali care au informat în ultimele zile membrii Congresului american şi partenerii europeni ai Statelor Unite.

În acelaşi timp, Rusia dezminte orice veleitate în acest sens, afirmând că doreşte doar să îşi garanteze securitatea. Oficialii ruşi insistă în declaraţiile lor că un război cu Ucraina este „de neconceput” şi acuză Occidentul că imaginează un scenariu apocaliptic pe care să-l pună pe seama Rusiei.

Vineri, un prim contingent de soldaţi americani a sosit în Polonia, unde preşedintele american Joe Biden a decis să trimită întăriri pentru a apăra ţările din NATO „împotriva oricărei agresiuni”, în plin „balet diplomatic” menit să convingă Moscova să-şi retragă trupele poziţionate la frontierele Ucrainei.

Duminică, pe aeroportul Rzeszow-Jasionka din sud-estul Poloniei a aterizat un Boeing C-17 al US Air Force cu un alt contingent de militari americani, ministrul polonez al apărării Mariusz Blaszczak afirmând că „alţi soldaţi vor sosi în perioada următoare”. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4573 secunde