Șansele lui Weber la șefia CE, slăbite de divergențele Macron-Merkel

213
Șansele lui Weber la șefia CE, slăbite de divergențele Macron-Merkel - sansele-1558122394.jpg

Articole recomandate

Divergențele dintre președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel slăbesc șansele lui Manfred Weber, candidatul susținut de aceasta la președinția Comisiei Europene, și ar putea deschide calea pentru numirea unei femei la conducerea executivului comunitar, în persoana danezei Margrethe Vestager, notează agenția AFP, consultată de Agerpres. 


"Dacă Germania nu obține Comisia din cauza Franței, atunci nici Franța nu o va avea", a dat asigurări un responsabil politic european implicat în tratativele privind președințiile instituțiilor europene. 


"În acest caz, cancelarul va susține candidatura danezei Margrethe Vestager, dat fiind că Parlamentul European cere desemnarea candidatului unuia din grupurile sale politice", explică el. Mai multe surse parlamentare au confirmat, de altfel, că niciun candidat "tras din pălărie" nu va fi acceptat de PE. 


Aceasta ar însemna că ambițiile francezului Michel Barnier, negociatorul pentru Brexit, vor fi sacrificate pe "altarul" dezacordului dintre Franța și Germania. 
Angela Merkel nu a apreciat pozițiile adoptate de Emmanuel Macron la summitul informal de la Sibiu, afirmă același responsabil. Președintele francez s-a opus public desemnării lui Manfred Weber, candidatul Partidului Popular European (PPE), dar mai ales al coaliției creștin-democrate CDU-CSU din Germania. 
"Trebuie să evităm compromisul asupra celui mai puțin bun candidat", a declarat Macron în conferință de presă, fără însă a menționa numele lui Weber. 


Remarca sa nu a fost bine primită de Berlin, nici de liderii PPE. 
Angela Merkel a vorbit public despre divergențele sale cu Emmanuel Macron, iar el a recunoscut aceste dificultăți și și le-a asumat. 


Relația dintre ei a devenit "foarte proastă", iar "neînțelegerea este totală", au declarat, pentru AFP, mai multe surse europene. 
Un summit extraordinar a fost convocat pentru data de 28 mai, la două zile după alegerile europarlamentare, când fiecare familie politică își va fi numărat aleșii și constituit grupul în Parlament. 
Vor începe apoi negocierile pentru desemnarea succesorilor luxemburghezului Jean-Claude Juncker la șefia Comisiei, polonezului Donald Tusk la președinția Consiliului și italiencei Federica Mogherini, șefa diplomației europene. În joc mai sunt președinția Băncii Centrale Europene (BCE) și cea a PE. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4341 secunde