În baza unui nou rechizitoriu

Șapte inculpați, trimiși în judecată în "Dosarul Anopolis"

1902
# Ei au dreptul să ceară despăgubiri de milioane de euro statului român

De câteva zile, prin intermediul "Poștei Române", persoanele implicate în "Dosarul Anopolis" sunt invitate să-și ridice coletele expediate de Ministerul Public. Unora dintre ei, dosarul de 94 de pagini din pachet le-a adus vestea că necazurile lor au luat sfârșit. Pe alții, i-a anunțat că pașii lor vor mai rătăci multă vreme pe cărările întortocheate ale justiției.

O misiune dificilă
Cele 94 de pagini cuprind rechizitoriul finalizat pe 28 decembrie 2007 și semnat de procurorul Marian Alexandru, din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța. Obiectul său îl reprezintă tragicele evenimente petrecute la SNC în zilele de 20 mai și 5 iunie 2001, la bordul navei grecești "Anopolis", aflată în reparații. În cele două accidente colective de muncă, patru lucrători au suferit vătămări corporale și alți zece au fost uciși.
Noul rechizitoriu a fost întocmit după ce instanța de judecată a dispus restituirea cauzei la parchet în vederea refacerii urmăririi penale. Procurorul de caz a avut o misiune foarte grea, deoarece expertizele tehnico-științifice aflate la dosar, care au fost efectuate de INSEMEX și Universitatea Petrol și Gaze Ploiești, se contrazic asupra cauzelor exploziilor ce au dus la rănirea și decesul lucrătorilor. Pe de altă parte, timpul lung scurs de la momentul întâmplărilor și până la cel al refacerii cercetării afectează mărturiile și calitatea probelor.

Despărțirea apelor
Prin noul rechizitoriu, parchetul a dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpați: expertul Alexandu Dima (pentru săvâr-șirea infracțiunilor de fals intelec-tual, uz de fals, vătămare corpo-rală din culpă și ucidere din culpă), inginerul Mihai Corneliu Keller și maistrul Mircea Olaru (infracțiuni la protecția muncii și vătămare corporală din culpă), inginerul Ștefănescu Didina, tehnicianul Vasile Iacovici, maistrii Norhan Gazi și Haralambie Colța (infracțiuni la protecția muncii și ucidere din culpă).
S-a dispus scoaterea de sub urmărire penală a învinuiților Mihai Zdru, Cetin Ibram, Eugen Tiron, Alexandru Stoian (care erau directori și ingineri șefi la acea vreme în SNC), Gabriela Tega, Constantin Socianu și Gemhur Cherim. S-a apreciat că activitatea lor "nu a avut nicio legătură de cauzalitate directă
cu producerea celor două accidente".
De asemenea, au fost scoși de sub urmărire penală învinuiții: Daniel Pascu și Marian Be-cheanu, din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă, întrucât faptele pentru care au fost cercetați nu există. În cazul lui Alexandru Mezei și Șerban Berescu, din cadrul Autorității Navale Constanța s-a dispus neînceperea urmăririi penale, pentru că nu au existat indicii că au vătămat interesele legale ale vreunei persoane.
Cauza a fost disjunsă pentru cetățeanul grec Andreas Daskalidis, comandantul navei "Anopolis" (cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de fals intelectual, uz de fals, și vătămare corporală din culpă și ucidere din culpă), și pentru Lucian Theodor Caraiorgu (cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor vătămare corporală din culpă și ucidere din culpă). S-a considerat că cercetările în cazul lor nu au fost epuizate.

Abuz în numele legii
Trebuie amintit faptul că în baza ordonanțelor din 6, 7 și 8 iunie 2001, care au pus în mișcare acțiunea penală, Alexandu Dima, Mihai Zdru, Cetin Ibram, Eugen Tiron și Alexandru Stoian au fost arestați preventiv timp de 30 de zile, măsură care a fost prelungită de instanța de judecată. Rechizitoriul procurorului Marian Alexandru este o dovadă că ultimii patru au fost închiși fără a avea vreo vină, în mod abuziv. Ei au fost traumatizați de lunile petrecute după gratii; la fel și familiile lor. Sănătatea lor, imaginea și cariera le-au fost grav afectate. Mihai Zdru, Cetin Ibram, Eugen Tiron și Alexandru Stoian au dreptul să dea în judecată statul român și să ceară daune de milioane de euro pentru suferințele și prejudiciile îndurate.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7481 secunde