Sateliții lui Elon Musk i-au supărat pe chinezi. Care este motivul

126
Sateliții lui Elon Musk i-au supărat pe chinezi. Care este motivul - fondsatelitimusk2-1640706417.jpg

Articole de la același autor

Cetățenii chinezi s-au dezlănțuit luni pe internet împotriva ambițiilor spațiale ale miliardarului Elon Musk, fondatorul Tesla, după ce China s-a plâns că stația sa spațială a fost nevoită să facă anumite manevre pentru a evita coliziunea cu sateliții lui Musk lansați prin programul Starlink, a relatat agenția Reuters.

La începutul acestei luni, China a depus la agenția ONU care se ocupă de probleme în spațiu un document în care afirmă că sateliții din rețeaua Starlink au avut două întâlniri la mică distanță cu stația spațială chineză, la 1 iulie, respectiv 21 octombrie.

„Din motive de siguranță, stația spațială chineză și-a activat preventiv sistemul de control pentru evitarea coliziunii”, susține China în documentul publicat pe site-ul Biroului ONU pentru afaceri spațiale.

Plângerile Chinei nu au putut fi verificate în mod independent, precizează Reuters, iar SpaceX nu a răspuns imediat la o solicitare de a comenta acuzațiile. Starlink Internet Services este o divizie a companiei aerospațiale SpaceX a lui Elon Musk.

„Este destul de simplu de verificat. Există date atât cu traiectoriile sateliților lui Elon Musk, cât și cu traiectoria stației spațiale chineze. Sunt date publice și pot fi verificate de terțe părți”, a comentat la Digi24 fizicianul Claudiu Tănăselia.

Starlink a lansat deja aproape 1.900 de mici sateliţi în cadrul programului său prin care urmărește să creeze o reţea de internet de mare viteză. Compania intenţionează să lanseze și alte serii de sateliţi în viitorul apropiat.

China a început să-și construiască stația spațială în aprilie, odată cu lansarea lui Tianhe, cel mai mare dintre cele trei module ale sale. Stația chineză ar urma să fie finalizată până la sfârșitul anului 2022, timp în care vor fi trimise patru misiuni cu echipaj.

Elon Musk este o figură binecunoscută în China, dar afacerea sa cu vehicule electrice Tesla pe care o are în China a fost supusă unui control din ce în ce mai mare din partea autorităților de reglementare. În aprilie, la Salonul Auto de la Shanghai, un client s-a urcat pe o mașină Tesla pentru a protesta față de serviciile proaste de asistență pentru clienți, reamintește Reuters.

Acum, într-o postare pe platforma chineză de microblogging Weibo, asemănătoare cu Twitter, un utilizator spune, luni, că sateliții Starlink sunt doar o grămadă de gunoi spațial, în timp ce un altul îi descrie drept arme americane de război spațial.

„Riscurile reprezentate de sateliții Starlink sunt expuse treptat, întreaga rasă umană va plăti pentru activitățile lor lucrative”, afirmă un alt utilizator Weibo.

În condițiile în care se estimează că aproape 30.000 de sateliți și alte deșeuri spațiale orbitează în prezent în jurul planetei, oamenii de știință au îndemnat guvernele să facă schimb de date pentru a reduce riscul unor coliziuni spațiale catastrofale.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4183 secunde