Scandalul Pandora Papers. Dezvăluiri incendiare despre averile celor mai bogaţi lideri ai lumii

194
Scandalul Pandora Papers. Dezvăluiri incendiare despre averile celor mai bogaţi lideri ai lumii - fond-1633355604.jpg

Articole de la același autor

Un nou scandal a izbucnit în Marea Britanie după ce presa a dezvăluit cea mai mare scurgere de informaţii şi de documente financiare despre averile secrete ale liderilor lumii, politicieni şi miliardari, potrivit BBC şi The Guardian.

Aproximativ 35 de actuali şi foşti lideri ai lumii, şi peste 300 oficiali apar în documentele companiilor offshore, denumite Pandora Papers. Printre numele care apar în ancheta jurnalistică extinsă pe o perioadă de şapte ani apar nume precum Regele Iordaniei, Tony Blair, Vladimir Putin, premierul ceh Andrei Babiş, preşedintele azer, Ilham Aliev şi mulţi alţii care şi-au ascuns averile de ochii lumii. Documentele reprezintă cea mai nouă verigă într-un lanț de dezvăluiri din ultimii șapte ani, după documentele FinCen, Paradise Papers, Panama Papers și LuxLeaks. Examinarea acestor documente este cel mai mare proces organizat de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (CIJI), la care participă peste 650 de reporteri. BBC Panorama, într-o investigație comună cu The Guardian și alți parteneri media, a avut acces la 12 milioane de documente din 14 companii de servicii financiare în țări precum Insulele Virgine Britanice, Panama, Belize, Cipru, Emiratele Arabe Unite, Singapore și Elveția. Unele dintre personajele care fac obiectul acestei scurgeri se confruntă cu acuzații de corupție, spălare de bani și evaziune fiscală la nivel global. „Documentele arată realitatea cu privire la ce pot face aceste companii offshore și cum reușesc bogații lumii să-și ascundă banii sau să facă evaziune fiscală la un nivel nemaivăzut. Se folosesc de aceste conturi și trusturi offshore pentru a cumpăra proprietăți de milioane de dolari în alte țări și pentru a-și îmbogăți familiile în dauna cetățenilor țărilor lor”, a declarat Fergus Shiel, editor şef la CIJI.

Autorităţile britanice nu au realizat un registru al proprietarilor firmelor offshore

Cea mai importantă descoperire este felul în care personaje bogate și-au creat companii pentru a cumpăra, în secret, proprietăți în Regatul Unit. Documentele arată proprietarii a aproximativ 95.000 de firme offshore aflate în spatele acestor achiziții. Investigaţiile relevă şi faptul că autoritățile britanice au eşuat în a crea un registru al proprietarilor de firme offshore, în ciuda promisiunilor repetate că acest lucru se va întâmpla pentru a preveni acțiuni de spălare de bani la nivel foarte înalt. Un exemplu dat publicităţii este al preşedintelui azer, Ilham Aliev și familia sa, acuzați în mod repetat că și-au jefuit propria țară. Familia Aliev și asociații lor au fost implicați, în secret, în achiziții de proprietăți în Marea Britanie în valoare de peste 400 de milioane de lire sterline. Mai mult, situația devine și mai rușinoasă pentru statul britanic, în condițiile în care familia Aliev a obținut un profit de 31 de milioane de lire după ce a vândut Domeniului Coroanei britanice una dintre proprietățile sale din Londra. Domeniul Coroanei este „imperiul” de proprietăți al Reginei Elisabeta, gestionat de Trezorerie și care produce bani pentru guvern. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7307 secunde