Scoția își pregătește un "brexit" din Marea Britanie

234
Scoția își pregătește un

Articole recomandate

Scoția nu vede cu ochi buni ieșirea Marii Britanii din UE. Premierul scoțian Nicola Sturgeon susține că "brexit reprezintă o problemă gravă pentru Scoția și singura soluție la această problemă este să devenim o țară independentă", scrie realitatea.net.

Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană reprezintă o problemă gravă, iar singura soluție este independența Scoției față de națiunea britanică, a afirmat premierul scoțian, Nicola Sturgeon, într-un discurs rostit la o conferință a Partidului Național Scoțian.

"Brexit reprezintă o problemă gravă pentru Scoția", a declarat Nicola Sturgeon, reiterând că cetățenii scoțieni nu vor ieșirea din Uniunea Europeană.

"Singura soluție la această problemă este să devenim o țară independentă", a subliniat Sturgeon, potrivit agenției Reuters.

Deși principalii liderii politici britanici, în frunte cu premierul Theresa May, susțin că trebuie să respecte voința exprimată clar de electorat în privința ieșirii din Uniunea Europeană, rezultatul referendumului din 2016 a fost strâns, 51,9% (17,4 milioane de alegători) votând în favoarea Brexit, iar 48,1% (16,1 milioane) pentru rămânerea în UE. Marea Britanie ar urma să iasă din Uniunea Europeană pe 29 martie 2019, dacă decizia nu va fi blocată de Londra.

Fostul premier laburist Tony Blair și alți politicieni au semnalat în mai multe rânduri că cetățenii Marii Britanii trebuie să aibă o nouă șansă de a se exprima, eventual printr-un referendum, în privința apartenenței țării la Uniunea Europeană. Tony Blair consideră că acordul Marii Britanii privind părăsirea Uniunii Europene va trebui supus aprobării cetățenilor, pentru a se stabili care sunt condițiile ieșirii din Blocul comunitar. Eventuala ieșire din Uniunea Europeană va pune în pericol unitatea Marii Britanii, afectând acordul de pace privind Irlanda de Nord și alimentând mișcarea proindependență în Scoția, au avertizat foștii premieri Tony Blair și John Major.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3457 secunde