Scutul antirachetă european ar putea amenința forțele nucleare strategice ruse

311
Scutul antirachetă european ar putea amenința forțele nucleare strategice ruse - scutantiracheta-1314897302.jpg

Articole recomandate

Statele Unite refuză în continuare să garanteze că scutul antirachetă din Europa nu va fi îndreptat împotriva Rusiei, a declarat, ieri, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, apreciind că acesta ar putea amenința forțele nucleare strategice ruse, transmite RIA Novosti.

"Nu vor să ne dea o garanție că scutul antirachetă SUA-NATO nu va fi îndreptat împotriva Rusiei", a declarat Lavrov, într-un discurs în fața studenților și profesorilor de la Universitatea de stat din Moscova pentru Relații Internaționale.

Lavrov a precizat că, în iulie 2009, președintele rus Dmitri Medvedev și cel american Barack Obama au convenit asupra efor-turilor comune pentru crearea unui sistem de apărare antirachetă, începând cu analiza generală a provocărilor și amenințărilor.

"Noi am făcut propuneri concrete privind parametrii acestui sistem și au fost consultări lungi în cadrul discuțiilor bilaterale și al Consiliului Rusia-NATO. Din păcate, nu am ajuns la un acord. Totuși, un scut antirachetă european este creat în prezent în baza parametrilor definiți de Washington și ar putea genera o amenințare la adresa forțelor nucleare strategice ruse", a adăugat ministrul rus.

"Experții militari înțeleg că extinderea nelimitată a capacităților militare ale unei părți necesită ca cealaltă parte să ia măsuri similare", a mai spus el.

Rusia are nevoie de asigurări că nicio acțiune militară nu va fi îndreptată împotriva altei țări din zona euro-atlantică, a afirmat Lavrov. "În caz contrar, vom reveni la stereotipurile ideologice ale secolelor XIX și XX, iar asta ar fi o greșeală mare", a conchis ministrul rus. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.0612 secunde