Se pregătește înfrângerea ISIS? A început asaltul pentru recucerirea orașului Mosul

273
Se pregătește înfrângerea ISIS? A început asaltul pentru recucerirea orașului Mosul - sepregatesteinfrangereaisis-1476714975.jpg

Articole recomandate

O operațiune militară în vederea recuceririi orașului irakian Mosul de la gruparea jihadistă Stat Islamic a început, a anunțat în noaptea de duminică spre luni premierul irakian Haider al-Abadi, relatează BBC News.

La asalt participă forțele irakiene, susținute de luptători kurzi, miliții șiite și sunnite. Coaliția internațională antijihadistă condusă de SUA furnizează sprijin aerian și terestru operațiunii. Cel puțin un milion de persoane se află în oraș și ar putea fi victime colaterale ale conflictului.

Asaltul pentru Mosul, dat de peshmerga (luptători kurzi) și forțele guvernamentale irakiene, este suținut de coaliția antijihadistă condusă de Statele Unite.

Tiruri de artilerie s-au auzit la primele ore ale dimineții, urmate de avansul tancurilor. 4.000 până la 8.000 de luptători ISIS se află în oraș, în vreme ce agențiile de presă estimează că numărul trupelor aliate care participă la asalt se ridică la 25.000.

Secretarul general adjunct al Națiunilor Unite pentru probleme umanitare și ajutor de urgență, Stephen O’Brien, și-a exprimat "extrema preocupare pentru securitatea a circa 1,5 milion de persoane care trăiesc în Mosul și care ar putea fi afectate de operațiunile militare".

Mosulul este ultimul bastion major al grupării jihadiste în Irak, care a preluat controlul în 2014. Din acest oraș a anunțat liderul ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, înființarea Califatului.

Pierderea acestui oraș, apreciază unii oficiali, ar marca înfrângerea definitivă a Statului Islamic în Irak.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4239 secunde