Secretarul de stat Antony Blinken: „A venit timpul pentru aderarea Suediei la NATO”

226
Secretarul de stat Antony Blinken: „A venit timpul pentru aderarea Suediei la NATO” - 1-1685516543.jpg
„A venit timpul pentru ca Suedia să adere la NATO”, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken, după luni de blocaj cauzat de Turcia şi Ungaria, informează agenţia AFP.

La două zile după realegerea preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, principalul obstacol pentru această aderare, şeful diplomaţiei americane a reiterat apelul Washingtonului de a finaliza rapid aderarea Suediei, cu ocazia unei vizite în această ţară nordică.

„Îndemnăm Turcia, la fel şi Ungaria, să ratifice această aderare pe cât de repede posibil. Nu sunt motive pentru a cere timp suplimentar”, a spus Blinken în cadrul unei conferinţe de presă alături de prim-ministrul suedez Ulf Kristersson la Lulea, în nordul Suediei.

SUA doresc ca această aderare să fie finalizată înainte de summitul NATO de la Vilnius, care va avea loc pe 11-12 iulie.

„Nu avem îndoială că aşa se va întâmpla, că aşa trebuie să se întâmple şi noi ne aşteptăm ca acest lucru să se întâmple”, a insistat Blinken, ce urmează să participe, săptămâna aceasta, la o reuniune comercială între SUA şi Uniunea Europeană.

Una dintre posibilele căi pentru rezolvarea impasului în care se află candidatura suedeză la NATO este un acord între Washington şi Ankara asupra livrării de avioane de luptă F-16 Turciei. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1573 secunde