Secretarul general al NATO îi cere din nou lui Erdogan să ridice vetoul privind aderarea Suediei

213
Secretarul general al NATO îi cere din nou lui Erdogan să ridice vetoul privind aderarea Suediei - 1-1685949091.jpg

Articole de la același autor

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Turciei să renunţe la obiecţiile faţă de Suedia, „care şi-a îndeplinit obligaţiile”, şi să finalizeze aderarea acesteia la Alianţă cât mai curând posibil, transmite agenţia AFP.

Stoltenberg, care a salutat „o reuniune productivă”, s-a adresat presei la finalul unei întrevederi de două ore la Palatul Dolmabahce din Istanbul cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan, care a fost reînvestit cu o zi înainte pentru un nou mandat de cinci ani la şefia statului.

Turcia blochează de 13 luni intrarea Suediei în Alianţa Atlantică, reproşându-i indulgenţa faţă de militanţii kurzi pe care îi găzduieşte pe teritoriul său.

Pentru Stoltenberg, „este timpul” ca această aderare să fie confirmată înainte de summitul Alianţei de la Vilnius din 11 şi 12 iulie.

În acest scop, el a anunţat crearea unui mecanism permanent între NATO şi Turcia, următoarea reuniune fiind programată pentru „săptămâna 12 iunie”, fără a preciza unde va avea loc.

„Aderarea Suediei la NATO va consolida securitatea sa, dar va face şi Turcia mai puternică”, a spus Stoltenberg.

Turcia rămâne singurul dintre cele 31 de state membre ale NATO, alături de Ungaria, care nu a ratificat încă această extindere după unda verde dată Finlandei. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.137 secunde