Secretarul general al ONU consideră independenţa Timorului de Est un dar pentru întreaga lume

68
Secretarul general al ONU consideră independenţa Timorului de Est un dar pentru întreaga lume - secretarul-1725202110.jpg

Articole de la același autor

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat, la a 25-a aniversare a votului pentru secesiunea Timorului de Est (Timor-Leste) faţă de Indonezia, că independenţa noului stat a fost un dar pentru întreaga lume, deoarece a dovedit că un conflict se poate rezolva prin negocieri, transmite agenţia Reuters.

Evenimentul istoric a fost marcat printr-un minut de reculegere în memoria celor care şi-au pierdut viaţa în cursul campaniei pentru independenţa Timorului de Est, printr-un marş pe străzile capitalei Dili şi prin discursuri ţinute de doi eroi ai mişcării de independenţă: premierul Xanana Gusmao şi preşedintele Jose Ramos-Horta.

„Nu putem uita niciodată curajul rezistenţei din Timor. Al oamenilor care au riscat totul pentru a vedea realizarea independenţei”, a spus Antonio Guterres în plenul parlamentului de la Dili. „Dar, dacă Timor-Leste a primit mult de la ONU, adevărul este că a şi dat mult ONU şi lumii. Dialogul mediat de ONU a arătat lumii că este posibil să se rezolve conflictele la masa negocierilor”, a adăugat el.

Secretarul general a reamintit că noul stat a evoluat de la statutul de gazdă pentru forţele de menţinerea păcii la cel de contributor cu personal pentru misiunile ONU de acelaşi tip, cum ar fi cea din Sudanul de Sud.

Timorul de Est - o jumătate de insulă - a devenit independent oficial în 2002, după un vot istoric supervizat de ONU în 1999, la care peste 78% din populaţie a optat pentru independenţă. După scrutin, miliţii indoneziene au dezlănţuit violenţa, distrugând infrastructuri şi omorând - potrivit datelor ONU - circa 1.000 de oameni.

Indonezia invadase Timorul de Est în 1975, iar ulterior a ocupat ţara timp de peste două decenii. Înainte de ocupaţia indoneziană, teritoriul fusese condus de Portugalia, ca putere colonială.

Xanana, care a devenit primul preşedinte al Timorului de Est după independenţă, a condus mai întâi rezistenţa faţă de ocupaţia brutală, fiind prins şi închis de indonezieni în 1992.

Ramos-Horta, premier de-facto în exil, a fost unul din laureaţii Nobel pentru pace în 1996, pentru eforturile sale de obţinere a independenţei.

La un sfert de secol după eliberare, naţiunea de 1,3 milioane de oameni se confruntă cu probleme semnificative de dezvoltare şi acţionează pentru diversificarea economiei dependente de petrol şi gaze şi pentru creşterea unei noi generaţii de lideri. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3294 secunde