Secretarul general al ONU subliniază importanţa prelungirii acordului cerealier cu Rusia

2267
Secretarul general al ONU subliniază importanţa prelungirii acordului cerealier cu Rusia - 1-1678349910.jpg

Articole de la același autor

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a apreciat că este „capital” să fie prelungit acordul asupra exporturilor de cereale ucrainene încheiat cu Rusia, acord vital pentru aprovizionarea alimentară mondială şi care expiră pe 18 martie, informează agenţia AFP, consultată de Agerpres.

„Ţin să subliniez importanţa capitală a prelungirii acordului cerealier pe 18 martie şi crearea de condiţii care să permită o cât mai bună utilizare a infrastructurilor de export”, a declarat Antonio Guterres, în timpul unei vizite la Kiev.

Potrivit lui Guterres, acordul a permis exportarea a 23 de milioane de tone de cereale ucrainene, care erau până atunci blocate în porturi din cauza invaziei ruse.

„El a contribuit la scăderea costului mondial al alimentelor şi a adus un ajutor crucial populaţiilor ce plătesc de asemenea un greu tribut acestui război, în special în ţările în curs de dezvoltare”, a subliniat secretarul general al ONU.

Guterres a amintit că cerealele şi îngrăşămintele ucrainene, dar şi cele ruse, erau „esenţiale pentru securitatea alimentară mondială şi preţurile la alimente”, pe fondul inflaţiei generalizate în numeroase ţări ale lumii.

Ucraina ceruse anterior eforturi internaţionale pentru a menţine deschise căile maritime din Marea Neagră utilizate pentru transportul cerealelor sale, iar secretarul de stat american Antony Blinken a cerut la summitul G20 de la începutul lui martie ca Rusia să reînnoiască acordul. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5721 secunde