Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell: „Va fi imposibil să fie scoşi din Kabul toţi afganii care au nevoie de protecţie”

182
Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell:  „Va fi imposibil să fie scoşi din Kabul toţi afganii care au nevoie de protecţie” - vafiimposibil-1629635223.jpg
Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a apreciat că va fi imposibilă evacuarea tuturor colaboratorilor afgani ale puterilor occidentale înainte de 31 august, deplângând că măsurile de securitate luate de americani la aeroportul din Kabul împiedică această operaţiune.

Administraţia SUA a fixat data de 31 august pentru retragerea definitivă a forţelor sale din Afganistan şi prevede evacuarea a peste 30.000 de americani şi civili afgani.

„Este matematic imposibil”, a declarat Borrell într-un interviu telefonic acordat, sâmbătă, France Presse, consultat de Agerpres. „Din câte ştiu, americanii nu au anunţat că vor rămâne şi după această dată. Dar se pot răzgândi. Problema este accesul la aeroport. Măsurile de control şi de securitate ale americanilor sunt foarte puternice. Noi ne-am plâns. Le-am cerut să arate mai multă flexibilitate. Nu reuşim să-i facem să treacă pe colaboratorii noştri”, a mărturisit Borrell.

Doar delegaţia UE la Kabul numără în jur de 400 de colaboratori afgani şi familiile lor, pe care a promis că îi va evacua, însă deocamdată doar 150 au ajuns în Spania.

„Este vorba despre colaboratori activi. Dar numărul afganilor care au lucrat cu noi în aceşti 20 de ani este mult mai mare.

Kabulul numără două aeroporturi. Aeroportul civil este în mâinile talibanilor şi nu pleacă niciun zbor. Americanii controlează aeroportul militar. Avioanele îmbarcă oamenii care se află pe pistă. În avionul care a sosit la Madrid sâmbătă, o treime dintre pasageri sunt americani”, a precizat Borrell.

„Dacă americanii pleacă, europenii nu au capacitatea militară să ocupe şi să securizeze aeroportul militar, iar talibanii vor lua controlul”, a avertizat el.

Americanii, împreună cu britanicii, au desfăşurat 6.000 de militari pentru a controla aeroportul militar.

În acelaşi interviu, Josep Borrell a apreciat ca necesar să se discute cu talibanii.

„Dacă vrei să-ți scoţi staff-ul, trebuie să discuţi cu talibanii. Toată lumea caută să încheie acorduri cu talibanii. Avem contacte cu talibanii, dar nu cu conducătorii”, a precizat oficialul european, subliniind că „a vorbi nu înseamnă a recunoaşte mişcarea talibană”.

„Însă, va fi imposibil să fie scoşi din Kabul toţi afganii care au nevoie de protecţie. Este imposibil. Este inimaginabil. Nu trebuie să spunem poveşti. Există priorităţi. Noi vrem să-i extragem pe cetăţenii noştri şi pe colaboratorii afgani”, a indicat el.

Foto: foreignbrief.com / Virginia Mayo / AP 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3568 secunde