Şeful NATO critică intenţia UE de a crea o armată europeană

90
Şeful NATO critică intenţia UE de a crea o armată europeană - sefulnato-1633525254.jpg

Articole de la același autor

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, critică ţările care doresc să consolideze apărarea europeană prin înființarea unei forțe armate comune, subliniind că a crea structuri concurente cu NATO riscă să slăbească şi să divizeze Alianţa Nord-Atlantică. În timp ce țările UE s-au reunit în Slovenia, Jens Stoltenberg a fost întrebat în cursul unei conferinţe la Universitatea Georgetown din Washington cu privire la consecinţele acordului AUKUS dintre Statele Unite, Australia şi Marea Britanie asupra relaţiilor transatlantice.

„Înţeleg ca Franţa să fie dezamăgită după ce Canberra a rupt un uriaş contract de achiziţie a unor submarine franceze. În acelaşi timp, aliaţii NATO sunt de acord asupra obiectivului nostru general, care este acela că trebuie să rămânem uniţi. Dar nu cred în eforturile de a crea ceva în afara cadrului NATO ori de a concura sau de a duplica NATO”, a subliniat Jens Stoltenberg, potrivit AFP.

Ca un mesaj adresat celor 27 de şefi de stat sau guvern reuniţi la Castelul Brdo, în apropierea capitalei Ljubljana, Jens Stoltenberg, care este norvegian, a subliniat că 80% din cheltuielile de apărare NATO au fost asigurate de ţări din afara UE.

„Sunt, desigur, Statele Unite, dar şi alţi aliaţi. Este, de asemenea, şi geografia. Turcia la sud, Norvegia şi Islanda la nord, iar la vest Statele Unite, Canada şi Marea Britanie. Dacă vă uitaţi pe o hartă, acestea sunt importante pentru protecţia întregii Europe”, a mai spus secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice. „Orice încercare de a slăbi legătura transatlantică prin crearea de structuri alternative, spunând că ne putem descurca singuri, nu numai că va slăbi NATO, ci va diviza şi Europa”, a avertizat Jens Stoltenberg, citat de AFP.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.5038 secunde