Șeful Pentagonului începe un turneu în regiunea Mării Negre, cu vizite în Georgia, România și Ucraina

163
Șeful Pentagonului începe un turneu în regiunea Mării Negre, cu vizite în Georgia, România și Ucraina - pentagon-1634481022.jpg

Articole de la același autor

Secretarul american al apărării Lloyd Austin a plecat duminică într-un turneu în regiunea Mării Negre pentru a întări alianţele cu ţările supuse presiunii ruse şi pentru a exprima recunoştinţa SUA pentru contribuţia lor la războiul din Afganistan timp de două decenii, relatează AFP.

Potrivit Agerpres, Lloyd Austin se va deplasa în Georgia, România şi Ucraina, înainte de a participa la summitul miniştrilor apărării ai NATO, care se va organiza cu prezenţă fizică la Bruxelles pe 21 şi 22 octombrie.

"Noi dăm asigurări şi întărim suveranitatea ţărilor care se află în prima linie a agresiunii ruse", a declarat presei un înalt responsabil american din domeniul apărării înainte de călătorie.

"Ne vom arăta recunoştinţa pentru sacrificiile şi investiţiile partenerilor şi aliaţilor noştri", a declarat aceeaşi sursă.



În Georgia, Austin se va întâlni cu prim-ministrul Irakli Garibaşvili şi ministrul apărării Juanşer Burşuladze, având drept obiectiv principal continuarea cooperării în domeniul apărării, în contextul în care un program de formare de trei ani al armatei americane se încheie în acest an.

Georgia speră ca vizita lui Lloyd Austin să contribuie la avansarea dosarului său de aderare la NATO.

Va fi vorba despre un "alt mesaj clar al SUA în favoarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Georgiei, a dezvoltării sale stabile şi democratice şi a obiectivelor euro-atlantice ale ţării", a declarat miercuri ministrul de externe David Zalkaliani.

"Ne aşteptăm ca reuniunile să fie axate pe aprofundarea cooperării noastre, chestiuni de securitate regională şi procesul de integrare a Georgiei în NATO", a adăugat el.

În Ucraina, Lloyd Austin se va întâlni cu preşedintele Volodimir Zelenski şi ministrul apărării Andrii Taran, care s-au deplasat împreună la Washington la începutul lui septembrie pentru a-şi pleda cauza pe lângă preşedintele Joe Biden în favoarea aderării lor la NATO.

În România, secretarul american al apărării se va întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis şi ministrul apărării naţionale Nicolae Ciucă, într-un context de nouă criză politică în ţară, notează AFP.



Lloyd Austin va încheia săptămâna la sediul NATO din Bruxelles, unde relaţiile cu SUA, deteriorate în timpul precedentei administraţii a lui Donald Trump, au primit o nouă lovitură luna trecută, când Australia a anulat un mega-contract cu Franţa pentru a anunţa un parteneriat strategic cu SUA şi Regatul Unit, provocând o importantă criză diplomatică.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5599 secunde