Şeful Statului Major al SUA: „O victorie militară a Rusiei în Ucraina este imposibilă”

709
Şeful Statului Major al SUA: „O victorie militară a Rusiei în Ucraina este imposibilă” - 1-1685083211.jpg
Rusia nu va câştiga războiul din Ucraina doar prin mijloace militare, a reafirmat şeful Statului Major al SUA, generalul Mark Milley, avertizând că, de asemenea, este puţin probabil ca Ucraina să reuşească să expulzeze rapid toate forţele ruse de pe teritoriul său, transmite agenţia AFP.

„Acest război nu va fi câştigat militar de Rusia”, a declarat generalul Mark Milley după o întâlnire virtuală a Grupului de contact al Ucrainei, care reuneşte aproximativ 50 de ţări care oferă sprijin militar Rusiei.

Obiectivele iniţiale ale Rusiei, care vizau în special răsturnarea guvernului ucrainean, „nu sunt realizabile prin mijloace militare, nu va funcţiona”, a adăugat generalul Milley.

„Pe de altă parte, în prezent există sute de mii de trupe ruseşti în Ucraina, ceea ce face ca obiectivul ucrainean de a-şi recâştiga întreg teritoriul să fie puţin probabil pe termen scurt”, a continuat el.

„Aceasta înseamnă că luptele vor continua, că vor fi sângeroase, va fi dur. Şi la un moment dat, cele două părţi fie vor negocia un acord, fie vor ajunge la o încheiere militară”, a adăugat şeful Statului Major al SUA.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că alianţa internaţională mobilizată de SUA, principalul furnizor al ajutorului militar pentru Ucraina, a deblocat până în prezent aproape 65 de miliarde de dolari în armamente şi echipamente diverse, precum şi în contracte cu industria de apărare.

XXX

NATO şi Ucraina au discutat despre nevoile şi planurile de reconstrucţie ale fostei republici sovietice, în timp ce Kievul continuă să se apere împotriva invaziei ruseşti.

Discuţia s-a desfăşurat în cadrul unei reuniuni virtuale a Comisiei NATO-Ucraina, la care au luat cuvântul prim-vicepremierul Ucrainei, Iulia Sviridenko, şi secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Alianţa a precizat într-un comunicat că participanţii la reuniune au discutat despre „necesităţile şi planurile de reconstrucţie ale Ucrainei într-o etapă critică a luptei ţării împotriva invaziei în toată regula a Rusiei” şi în perspectiva summitului liderilor NATO de la Vilnius, din 11-12 iulie.

Potrivit comunicatului de presă, Geoană a reamintit în cadrul reuniunii virtuale „sprijinul semnificativ acordat de aliaţii NATO Ucrainei, atât la nivel bilateral, cât şi multilateral”, şi a subliniat angajamentul organizaţiei transatlantice de a sprijini Kievul atât timp cât va fi necesar. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3855 secunde